Egyes becslések szerint hazánkban önmagában 200 milliárd forintot meghaladó kiadást generál évente az  az elhízás - mondta a Vasárnap.hu-nak adott interjújában Bedros J. Róbert, a Dél-budai Centrumkórház-Szent Imre Egyetemi Oktatókórház főigazgatója, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapítója és elnöke.

Hozzátette: ehhez társulnak még a beteg kiadásai: az elhízással összefüggő gyógyszerelés (pl. szívgyógyszerek) kiadásai, illetve azok az egyéb, de nem elhanyagolható problémák, mint a rossz életminőség, a gyakoribb betegeskedésből adódó munkateljesítmény kiesés és a korai halálozásból eredő veszteségek is. 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a legtöbb elhízott Dél-Dunántúlon (26 százalék), míg a legkevesebb Budapesten (19 százalék) él. Túlsúly vonatkozásában Nyugat-Dunántúl vezet (37 százalék), míg itt is a budapestiek vannak a legjobb (32 százalék) helyzetben.

A hazai felnőtt lakosság 60 százaléka túlsúlyos vagy elhízott - mondta Bedros J. Róbert. Az interjúban beszélt arról is, az elhízás fokozza a halálozást.

Nemzetközi felmérések szerint 80 százalék az esélye annak, hogy egy normál súlyú egyén megérje a 70. életévét. Másodfokú elhízásban ez 60 százalékra, míg extrém elhízásban ez 50 százalékra csökken.

A túlsúly és az elhízás férfiak 66 százalékát, míg a nők 61 százalékát érinti.

Hozzátette: ez is szerepet játszik a férfiak alacsonyabb várható élettartamában, ugyanakkor ezen kívül számos más tényezővel is számolni kell.

A divatfogyókúrákkal kapcsolatban megjegyezte: rövidtávon a drasztikus kalóriamegvonás az izomtömeg jelentős csökkenését eredményezheti, mivel nem onnan fogyunk, ahonnan kellene és arányaiban a zsírvesztés nem lesz jelentős. A villámfogyókúra után villámgyorsan és „kamatostul” jönnek vissza a leadott kilók – ezt nevezzük jojó effektusnak, ami külön is megterheli a szívet, nemcsak a túlsúly maga.

Tapasztalatok szerint hosszabb távon a sikertelen gyors fogyókúrákkal nagyon jól meg lehet hízni, ezért a tartós megoldás csak az életmód változtatás jelent. Ráadásul az még a jobbik eset, ha a csodakúrák csupán a beígérteket nem teljesítik: találkoztak már súlyos egészségkárosodást szenvedett betegekkel, de előfordult haláleset is.