Emelkedésbe váltott a költségvetési adóssága: az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. adatai szerint az elmúlt egy hónapban folyamatosan nőtt az adósság, összesen 327,8 milliárd forinttal - ami megközelíti az idei évre várt GDP egy százalékát. A bruttó hazai termékben (GDP) mért adósság 76,2 százalékra emelkedett, ennél azonban volt már magasabb, hiszen 77,3 százalékkal idén februárban volt a csúcs - mivel akkor még alacsonyabb bruttó hazai termékkel számoltak. (A 2015-ös adatoknál a várható GDP-re az ÁKK saját becslést alkalmaz, a költségvetési törvényhez tartozó makropályában szereplő GDP növekedésre alapozva.)

A decemberi évfordulóra az ÁKK  23 881,1 milliárd forintra szorította le az adósságot, annak érdekében hogy az a gazdasági stabilitási törvénynek megfelelően csökkenő pályán maradhasson. Az év első két hónapjában azonban megnyomták a az államkötvény-kibocsátásokat, annak érdekében, hogy a februárban lejáró 2 milliárd eurós Európai Bizottsági hitelt legyen miből visszafizetni. A hiteltörlesztés nyomán az adósság csökkent is, azóta viszont fokozatos növekszik a mutató - így a múlt év utolsó napjához mérten a központi költségvetés adóssága már 966,3 milliárd forinttal magasabban áll.

Kép: Forrás: ÁKK


Az ÁKK rövid - hétről, hétre ismétlődő - indoklása szerint 2015-ben az adósság a hiányt finanszírozó nettó kibocsátás és a deviza keresztárfolyamok változása miatt az ÁKK-nál elhelyezett betétek növekedése következtében emelkedett, amely hatást mérsékelte a forint euróval szembeni felértékelődése a tavaly év végéhez képest.

Dől a pénz az ÁKK-hoz

Az ÁKK rendkívül kényelmes helyzetben van, hisz a majdnem zéró kamatkörnyezetben a lakosság az állampapírok felé fordult. Ezt a folyamatot fogja erősíteni a jegybank legutóbb döntése - amellyel részben megszünteti, illetve korlátozza a hozzáférést a bankok számára fenntartott kéthetes jegybanki betéthez, így az abban fekvő 5000 milliárd forint új helyet fog keresni a pénzpiacon - ez pedig az állampapírpiac lesz.

Csak májusban 112 milliárd forinttal nőtt a lakosság kezében lévő állampapír-állomány, így az első öt hónapról 345,8 milliárd forintos növekedésről számolt be az adósságkezelő. Az ÁKK adatai szerint a lakosság kezén lévő kötvény értéke elérte a 2765 milliárd forintot. A növekmény jelentősen meghaladja az ÁKK terveit - így akár az is előfordulhat, hogy az idei teljes nettó finanszírozási igényt a lakossági vásárlások finanszírozzák - vagyis csökkenhet az adósság külföldi kitettsége 2015-ben.