Az MSZP-s politikus szombati sajtótájékoztatóján azt mondta: a magyar külpolitika nemcsak 1989 után, hanem már az azt megelőző évtizedben is számos eredményt ért el, Magyarország akkor csatlakozott az IMF-hez és a Világbankhoz, majd a rendszerváltás után a térségből elsőként az Európa Tanácshoz, az OECD-hez, utóbb a NATO-hoz és az Európai Unióhoz, és mindegyikkel jó kapcsolatot alakított ki.

Véleménye szerint az Orbán-kormány véget vetett ennek a külpolitikai hagyománynak, sorozatosan megsérti az uniós szabályokat, becsmérli az EU intézményeit, ami Magyarország példátlan elszigetelődéséhez vezetett. Ezt igazolja, hogy a miniszterelnök két év alatt alig folytatott kétoldalú tárgyalásokat más uniós államok vezetőivel - tette hozzá.

Kovács László úgy értékelte, hogy bár a miniszterelnök az idei nagyköveti értekezleten a megszokottnál kevesebb sértést címzett az uniónak, beszéde "indokolatlan dicsekvésbe" fordult, amikor - a rossz gazdasági adatok ellenére - a magyar válságkezelést méltatta.