Nem ért egyet a GKI Gazdaságkutató Zrt. azzal, amit a különadó kapcsán Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter jelentett ki.

A tárcavezető korábban ugyanis azt mondta: jobban kellene félnünk a recessziótól, mint az inflációtól" reagálva mindazokra a feltételezésekre, hogy az extraprofitadó sokak szerint jelentős áremelkedéshez és egyes beruházások elhalasztásához vezethet.

A GKI ezért elemezte az extraprofitadó súlyát ágazatonként és megbecsülték a többlet adóból keletkező potenciális áremelkedés mértékét.

Az ágazatok közül 2021-ben a legnagyobb nyeresége:

  • a bankszektornak (555 milliárd forint) , 
  • az energiacégeknek (Mol, 550 milliárd forint) ,
  • és bioüzemanyag gyártók (60 milliárd forint),
  • és a kiskereskedelmi ágazatnak (290 milliárd forint) volt.

Ezekre a tervezet szerint rendre 250, 300, 60 milliárd forint extra adó jut 2022-ben, majd 2023-ban még ennél is nagyobb. Várhatóan ezt követően is fennmaradnak az adók (mértékük talán csökken). A három vizsgált ágazaton belül ezen adók súlya a nyereséghez képest 50–58–18 százalékok lesznek - írja a GKI.

Más ágazatokon belül szintén magas lesz ezen adók súlya, a biztosítási ágazaton belül 63, a kiskereskedelmi láncoknál 40, a bioenergia ágazaton belül pedig 71 százalék lesz az extraprofitadó aránya az adózott eredményhez képest.

Bár az arányok alapján akár elviselhetők is lehetnének az elvonások, de mégsem azok: ennek oka, hogy a bevételt adóztatja, s nem a nyereséget, így nincs tekintettel a költségek változására.

A bankok esetében ugyanis a várható gazdasági nehézségek (például a hitelmoratórium teljes feloldása, a hazai vállalkozások és a lakossági hiteladósok egy részének csődje, a külföldön elszenvedett veszteségek) miatt jelentős céltartalékolás várható, amely jelentősen mérsékli az idei és a jövő évi eredményeket.

A biztosítások esetében a vagyonbiztosítások mellett az életbiztosítások is érintettek lesznek, miközben nem csak a bevételek emelkednek az inflációval, de a kiadások is.

A telekom szektorban a gyenge forint és az építés drágulása miatt a beruházási költségek emelkednek drasztikusan, pedig ebben az ágazatban nagy a beruházási igény.

A bioenergián belül viszont problémát okoz, hogy a kukorica árának és az energia költségek növekedése miatt jelentős kiadástöbblet lesz. A kiskereskedelemben a bérek gyors emelkedése, a beszállítók áremelései és az energia kiadások extrém növekedése mellett az újabb teher csak „hab a tortán”.

Mindezek miatt aligha várható, hogy a megadóztatott vállalkozások nem hárítják át az adókat a fogyasztókra. Az egyszerűen áthárítható adók összege 475 milliárd forintot tesz ki, a GKI becslése szerint az olyan ágazatokkal együtt, mint a gyógyszerforgalmazók és a légitársaságok.