A NAV legfrissebb adatai szerint az elmúlt 4 évben háromszorosára nőtt azon egyéni vállalkozók száma, akik a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) választották, a társas vállalkozóké 2017 végére a pedig megduplázódott.

A növekedés a befizetett adókban is megmutatkozik: míg 2016-ban 69 896 milliárd forint adót fizettek be az államháztartásnak, ez az összeg tavaly szeptemberig már meghaladta a 70 milliárdot. "Ez részben annak köszönhető, hogy emelkedett a katás adózók száma és hogy megemelték a kata határát 6 millióról 12 millióra, az alanyi adómentesség határát pedig 8 millióra 2017 január 1.-től" - véli Lakó Enikő, a katasleszek.hu szakmai koordinátora.

A vállalkozások átlag éves bevétele alapján jól kirajzolódik, hogy míg 2013-ban évi 2 678 millió nettó árbevételt produkált a katás vállalkozások, addig 2016-ra ez az összeg évi 3 182 millióra emelkedett.

Forrás: Katásleszek.hu

Ezzel párhuzamosan kevesebb katást zártak ki az elmúlt években, annak ellenére, hogy egyre többen választották ezt az adózási formát. Míg 2015-ben 6862 katást zárt ki az adóhatóság valamilyen okból, ez a szám tavaly már csak 3776 volt.

Ennek az lehet az oka, hogy míg korábban negyedévente figyelték a limitet, addig tavaly már csak év végéig kellett rendezni a tartozást. 2015-ben valószínűleg többen belefutottak a negyedéves behajtásokba, ezért is lehetett több kizárás - állapította meg Molnár Szabolcs, a portál vezetője.

A katát így egyre többen választják, többek közt a diákok és az ügyvédek is jól járhatnak ezzel az adózási formával, hiszen 2017 nyarától és 2018-tól újabb könnyítések léptek életbe: a nappali tagozatos hallgatóknak csak 25 ezer forint havi katát kell megfizetnie, valamint bővült ezt az adónemet választható köre az ügyvédi irodákkal is. (Adózás: ezt a trükköt kevesen ismerik, pedig rengeteget lehet spórolni vele.)

Nyitókép forrása: StockSnap.