A kelet-közép-európai országok ugyan simábban vészelték át a feltörekvő országokban az elmúlt hetekben kialakult felfordulást, ám Magyarország és Románia példája arra utal, hogy ez a régió sem immúnis a gondokkal szemben és a tőkekivonás nem az egyetlen dolog, ami aggasztja a befektetőket. Magyarország esete különösen erősen utal arra, hogy a feltörekvő országok törékenynek tartott ötösfogata (Brazília, Dél-Afrika, India, Indonézia és Törökország) könnyen ingatag hatos csoporttá válhat - írja a Reuters elemzésében.

Budapest ugyan folyamatosan hangsúlyozza, hogy folyó fizetési mérlegének többlete miatt sokkal kevésbé szorul rá a külföldi kötvény- és részvénybefektetők jóindulatára, mint más feltörekvő országok, ám a forint és a budapesti értéktőzsde ennek lennére jobban gyengült az elmúlt hetekben, mint az ötös fogat legtöbb országának devizája és értékpapírjai.

Rossz imázs

Úgy tűnik, a zavaros politika és a gyenge központi bank ugyanúgy árthat egy ország imázsának, mint a magas deficit. A GDP 80 százaléka körül alakuló államadósság, a külföldi bankok sanyargatása és az, hogy a jegybank kacérkodik a további kamatcsökkentés lehetőségével, óvatosságra készteti a befektetőket - derül ki Szabó Viktor, az Aberdeen Asset Management alapkezelő menedzsere szavaiból.

A magas államadósság jelentős része devizahitel, amit egyre drágábban tudnak finanszírozni. Ha a világon átcsap a kockázatkerülés újabb hulláma, az sikertelen kötvénykibocsátásokhoz vezethet. A múlt heti lengyel és magyar aukciók idején a forint nem mozdult el két és fél éves mélypontjáról az euróval szemben és a Magyarországnak nyújtott hitel költsége alig változott hat hónapos csúcsához képest.

Mégsem vág az MNB?

Románia és Szerbia bizonyos fokig hasonló gondokkal küszködik, mint Magyarország, jegybankjaik beavatkozása azonban segített korlátozni a piaci felfordulás hatását a lej és a dinár árfolyamára. Segíthet valamit a régióban tevékenykedő devizakereskedőkön, ha nagyobb súlyt fektetnek a dollárra, ám ezzel sem állhatnak el egy újabb nagy eladási hullám útjából - mondja Daniel Hewitt, a Baraclays vezető feltörekvő piaci elemzője.

A felfordulásban érintett országok egyes jegybankjainak egyedi viselkedése egyre jelentősebb lesz a török, az indiai és a dél-afrikai kamatemelés után. Az MNB döntéshozói egyedüliként a csoportban újabb kamatcsökkentésről tárgyalhatnak jövő heti ülésükön, ám politikai körökből olyan hangok hallatszottak a múlt héten, amelyek arra utalnak változóban van a hangulat.

Túl messze mentek

Magyarország és Lengyelország között óriási különbség mutatkozott az elmúlt hetek eladási hullámában - állítja Hewitt. Úgy tűnik, a magyar jegybank túl messze ment a monetáris enyhítéseben, ráadásul van még egy likviditásnövelő programja is (a kkv-k hitelellátását célzó növekedési hitelprogram), miközben Lengyelország sokkal visszafogottabban viselkedik.

Hewitt és Szabó is úgy látja, hogy a zlotyra és a lengyel értékpapírokra kötött üzletek jelenthetnek biztosítékot a bukás ellen a további piaci felfordulás közepette. Varsó ugyan rossz pontot kapott a befektetőktől a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások megkurtítása miatt, ám mégis ez a régió legnagyobb országa, amely beágyazott az európai gazdaságba és a GDP évi három százalékkal nő.

Lengyelországot benchmarknak tekintjük a régióban - mondja Murat Toprak, a HSBC feltörekvő piaci stratégája. Gazdasági alapjai jók, ezért ha a lengyel deviza- és értékpapírpiacon is eladási hullám indulna, akkor aggódni kezdenénk a többi ország miatt is.