Jelen állás szerint január 12-én és január 15-én, vagyis pénteken és hétfőn tartanak kétnapos sztrájkot az önkormányzati hivatalokban.

A szakszervezet türelme azért fogyott el, mert a kormány két tárgyalási forduló után visszavonult a béremelésről kezdeményezett egyeztetésekről. Azóta ajánlat nélkül hallgatnak - idézi a portál az MKKSZ internetes oldalát.

A szervezet szerint fenntarthatatlan helyzet alakult ki a csökkenő reálkeresetek és a munkahelyi fluktuáció miatt. Mint Orbán Viktor miniszterelnöknek tavaly novemberben címzett levelükben írták, olyan helyzet állt elő a vállalhatatlanul alacsony bérek és a fogyóban lévő képzett munkaerő miatt, hogy "ha most vasárnap" rendeznék az országgyűlési választást, előfordulhatna, hogy sok helyen nem lehetne megtartani azt a szakemberhiány miatt

Nagyjából 200 ezer olyan közszolgálati dolgozó érdekeit képviselik, akik kimaradtak a bérintézkedésekből és így fizetésük 10 éve nem emelkedett. A jövedelmi helyzetükre tett indítványokat pedig a kormány eddig minden esetben elutasította a szakszervezet szerint.

Ígéretük szerint ameddig nem érnek célt, minden további hónapban újabb nappal toldják meg a sztrájk időszakát. Ez idő alatt csak a halaszthatatlan ügyekkel foglalkoznak a köztisztviselők. Kérdés, hogy a kormány az idén áprilisban várható országgyűlési választás előtt pár hónappal megkockáztatja-e a hivatali rend felborulását.