Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Erről többek közt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mészáros József, a nyugdíj-folyósítással foglalkozó Magyar Államkincstár elnöke is beszélt. Egy korábbi szakértői javaslatról van szó, amelynek lényege, hogy aki felnevelt legalább két gyereket és azok legalább középfokú iskolai végzettséget szereztek, az nagyobb nyugdíjra lenne jogosult.

Az indoklás szerint egyrészt, aki gyerekeket nevel, az nem tud annyit takarékoskodni idős korára, mint aki nem. Másrészt a gyermekek a felosztó-kirovó rendszer befizetői lesznek, akiknek a járulékai később hozzájárulnak a nyugdíjalaphoz, ezért segítik a nyugdíjasok ellátását. (Gyötrelmes évek várnak a nyugdíjasokra.)

Éppen ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy olvasóink hogyan viszonyulnak a kérdéshez. Először az utca emberét kérdeztük:

A kérdést szokásos napi kérdésünkként a Facebook-oldalunkon is feltettük. A válaszokat összesítve - bár természetesen nem reprezentatív kutatás van szó - elég egyértelmű a végeredmény: 83 százaléknak nem tetszik az ötlet, míg 17 százalék támogatná egy ilyen változtatás bevezetését.

Szerencsére több olvasónk is hozzászólt a témához, a legtöbb lájkot ez a komment kapta: Én arra szavaznék, hogy minden ember, ha meg van a 40 munkás éve, mindenki menjen nyugdíjba! Semmiféle "sallangok", mint a nőknek....nélkül!!!! Ugyan már ne kelljen annak a férfinak is közel 50 évet dolgoznia, és mire nyugdíjas lenne, ....meghal!"

Népszerű volt még ez a hozzászólás is: "Támogatom, csak azt nem értem, miért azokra vonatkozik ez akik 35 évnél fiatalabbak! Ha nekünk, akik már felneveltük őket( adófizető állampolgárokká,)megadnák most, akkor az lenne bizonyító és esetleg ösztönző az utókornak! Így csak egy szokásos ígéretlufi!"

Nem mindenki értett vele egyet, volt aki például azt válaszolta erre, hogy "Akkor kérlek gondolj azokra akiknek mondjuk egészségügyi okokból nincsen gyermeke. Bar elköltött rá egy csomó pénzt magán úton. Továbbá arra, hogy míg más otthon volt a gyerekekkel és kiesett a munkából, és kapott támogatást, addig én fizettem az adót és a járulékokat. Nehogy mar azért kapjon több nyugdíjat mert x db gyereket vállalt."

Az eredeti poszt szerzője azonban nem hagyta magát: "Nemcsak saját vér szerinti gyermeket venne figyelembe a törvény! Amíg én otthon voltam a gyermekeimmel, te fizettél adót és járulékot, viszont nekem már egy ideje és még remélem sokáig 3 gyermekem fizet adót és járulékot és majdan a Te nyugdíjadat is! Látod ez is egy szempont!" Jött is a válasz: "Ha a gyerkőc kvázi egy nyugdíj kredit 😊tehát kedvezményt kaphat érte a szülő akkor inkább mehessen korábban nyugdíjba."

Egyetértés az nincs: "Hogy a nyúlba ne kapjon azért több nyugdíjat. Két gyerek tisztességes felnevelése 45-50 millió forint. Te befizettél 3850 forintot két év alatt az asszisztensi fizetésedből. Szerinted kit kell támogatni. Aki elbulizta, kocsmázta, félrerakta a befektetését, vagy azt aki családot alapított, áldozatot hozott (még ha örömteli is ez az áldozat). Az a nő, vagy férfi aki otthon maradt a gyerekkel, kb 50x fontosabb és értékesebb munkát végzett, mint bárki aki a karrierjét építette. Nem! nem hamarabb kell nyugdíjba menni. A gyermekek ellátásának egy hatalmas része az, amit simán lehet nyugdíjjáruléknak tekinteni, hiszen ők fognak mindenkinek (sajnos) a nyugdíját fizetni."

Volt, aki szerint "Nagyon igazságtalan lenne,mert akinek sok gyereke van ,több családi pótlékot és több támogatást kap az államtól,amit a befizetésekből fizet ki. Megjegyzem az utóbbival egyetértek, a többgyerekes szülőket támogatni kell. Viszont, akinek nincs, az sokszor helyt áll a munkahelyen, amikor a másik a gyerek miatt nem jön be...stb." Míg volt, aki azt írta, hogy "Nem mert van olyan akinek nem lehet gyereke!"

És akkor még a támogatókból: "IGEN. Saját tapasztalatom alapján is mondhatom, hogy aki gyermeket nevel és iskoláztat, az nem tud annyit spórolni és nyugdíj megtakarítást fizetni, mint az, akinek nincs gyermeke. Nyugdíjasként anyagilag már jelenleg is pórul járnak a gyermeket felnevelők a gyermektelenekhez képest."

"Én 5 gyermeket neveltem fel, 4-en leérettségiztek az ötödik 2 év múlva fog érettségizni. Igen jól esne, ha 11 év múlva, amikor nyugdíjba vonulok beszámítana a nyugdíj összegébe. Az 5-ből jelenleg 2 OKJ-t végzett 1 pedig egyetemet. 1 külföldön él most jelentkezik egyetemre. 2008 óta nem emelték a családi pótlékot. Ám azt olvastam, hogy a ma 35 évesek aki minimum 2 gyermeket nevelnek és jutnak el az érettségiig azoknak lesz talán a nyugdíjukba a gyermeknevelés beszámítva. Ugye?"

És Ön hogyan látja?