Hullámvasútra ültette Brüsszel a forintot, amelynek árfolyamát nagyrészt az uniós forrásokkal kapcsolatos hírek mozgatták az elmúlt héten. A Frankfurte Allgemeine Zeitungban megjelent hír, mely szerint Magyarország állítólag több milliárd eurónyi uniós forrástól eshet el, lehangolta a kereskedőket.

Budapest-Brüsszel: fontos hét következik

A hét elején 408-as szintről indult a forint, majd péntek reggel 413 körülre csúszott az euróval szemben. Délutánra viszont belehúzott a magyar fizetőeszköz, és a nap végéig 408-as szinten tudott maradni. Összességében viszont negatívan zárta a hetet a forint.

Legközelebb a bizottság november 30-i, uniós forrásokkal kapcsolatos hivatalos állásfoglalása lehet nagy hatással a forint árfolyamára.

A Fed kevésbé lesz szigorú

A nemzetközi tőzsdéken a Fed kamatdöntése mozgatta az árfolyamokat. Az ülésről készült jegyzőkönyv szerint az elkövetkező hónapokban lassulni fog a monetáris szigorítás üteme. Ezzel ellentétes monetáris politika rajzolódik ki az Európai Unióban, ugyanis az Európai Központi Bank (EKB) a szigorítás folytatását helyezte kilátásba. Ezt megérezte a dollár is, ugyanis az euró árfolyama alig változott pénteken, és július eleje óta a legmagasabb szintnél jár 1,04 dollár fölött, mivel az EKB- és a Fed-kamatlábak a jegybanki jegyzőkönyvek alapján el fognak térni.

Nem marad el a Mikulás rally?

Többnyire emelkedéssel zártak a főbb európai indexek, az FTSE-100 index 1,4 százalékos pluszt ért el, a DAX 1,12 százalékkal emelkedett, az EuroStoxx 50 pedig 1,28 százalékkal lépett előre a múlt hét folyamán. Érdemes megjegyezni, hogy az FTSE-100 index háromhavi csúcs körül jár.

A tengerentúlon is erőteljes emelkedés volt tapasztalható. A Dow 2,1 százalékkal, az S&P 1,6 százalékkal erősödött, a Nasdaq 2,88 százalékos pluszban zárt.

Ázsiában vegyesen teljesítettek a piacok. A CSI300 0,17 százalékkal nőtt, a Nikkei is 1,28 százalékot emelkedett, a Hang Seng pedig 0,48 százalékot esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!