A Reuters által január 2. és 4. között megkérdezett elemzők szerint a cseh korona 2018 végéig 2,4 százalékkal értékelődik fel az euróval szemben, míg a lengyel zloty és a forint mintegy 1 százalékkal erősödik. Az euró év végi árfolyamát 307,50 forintra várják az elemzők.

Tavaly a korona és a zloty volt a világ két legjobban teljesítő devizája, az euróval szemben mindkettő több mint 5 százalékkal, a dollár ellenében pedig 20 százalékkal értékelődött fel - idézi a Reuters összeállítását az MTI.

Magyarországon a jegybank a választásokig tovább lazítja monetáris politikáját, a zloty pedig nyomás alá kerülhet az igazságügy reformja ügyében Brüsszel és Varsó között folyó vita miatt. Az év egészét tekintve azonban a korona és a zloty megismételheti tavalyi teljesítményét.

A magyar központi bank az idén és jövőre valószínűleg nem emeli az irányadó kamatot, de a gazdasági növekedés és a folyó fizetési mérleg aktívuma támogatja a forintot.

A tágabb térséget illetően az elemzők úgy vélik, hogy a román lej, amely tavaly mintegy 3 százalékkal gyengült az euróval szemben, az idén várhatóan nem erősödik. A robusztus béremelkedés táplálja azokat a félelmeket, hogy a gazdaság túlhevül.

A szerb dinár az idén várhatóan 1,3 százalékkal értékelődik le az euró ellenében.

Címlapkép forrása: Shutterstock