Ebben a versenyben a magyar gazdaság jól teljesít, már nincs a tíz legsérülékenyebb gazdaság között - míg például az IFF szerint a negyedik helyen a lengyelek állnak.  Az utóbbi miatt alulteljesítő az utóbbi napokban a zloty.

Az utóbbi hetekben főleg globális okok miatt gyengült a forint - emellett egyelőre az MNB sem adta semmilyen jelét annak, hogy elindulna az enyhítés helyett a normalizálás felé. A CIB elemzői az év végére továbbra is 310 forintos euróárfolyammal számolnak. Az infláció továbbra sem korlátozza az MNB-t, a 3 százalékos szint csak 2019 második felében érhető el.

A hozamgörbe rövid végén komoly eredményeket ért el az MNB az utóbbi egy évben, ám a hosszú végén ez érdemben nem sikerült. Az utóbbi különösen jól látható a tízéves állampapírpiaci hozamok alakulásán- újra a tavaly nyári szinteknél járnak.

A forint nem száll el, a kamatok pedig fokozatoson mehetnek felfelé - hangzik a prognózis. A tavalyi 4 százalék után 3,5 százalékkal (vagy néhány tizeddel jobban) nőhet a magyar GDP, majd 2019-ben 2,8 százalékra számítanak a CIB elemzői.

A konvergenciaprogramban szereplő 2022-es 60 százalékos GDP-arányos államadósság-ráta elérése ambiciózus és valószínűleg nem teljesül, mivel elég sok feltételnek kell ehhez teljesülnie. Az is kockázatot jelent, hogy a strukturális hiány elindult felfelé - tette hozzá Jobbágy Sándor, a CIB Bank szenior elemzője.

Kiszáradtak a tartalékok

A török gazdaságban jelenleg két nagy probléma van egyszerre jelen: magas a sérülékenység és hiteltelen a (gazdaság)politika, nem csoda, hogy egy nagyobb kamatemelés nem volt képes változtatni a folyamatokon. Jelenleg tűzoltás folyik: vélhetően jön egy újabb kamatemelés - emellett a vállalatok adósságtörlesztését próbálják csökkenteni - mondta Jobbágy Sándor.

Potenciális növekedés: az utóbbi időszakban valószínűleg emelkedett, 2 százalék körül lehet, azaz egyelőre a magyar gazdaság jelenleg efölött teljesít. A további érdemi javulás forrásait azonban nem látom - mondta lapunk kérdésére Trippon. Úgy látják, hogy erősen szűkülhet a gazdaságpolitikai mozgástér 2020 után

A friss prognózis szerint a munkanélküliség ráta idén és jövőre kissé nőhet (2018-ban 3,9 százalék, majd 2019-ben 4,3 százalék lehet) - nem látszanak ugyanis a munkaerő-tartalékok - állapított meg Jobbágy. Többek közt nem várható érdemi hazaáramlás a nyugat-európai munkaerőpiacról.

A nemzetközi hitelminősítők akkor léphetnek és jöhetnek újabb felminősítések, ha a jelenlegi zavaros piaci helyzet letisztul és látszanak az új kormány gazdaságpolitikai  tervei és eszközei - véli Trippon.