Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Quaestor Zrt. friss prognózisának főbb megállapításai a következők:

  • Lendületet vehet az amerikai gazdaság a következő negyedévekben, sok múlik azonban a munkaerőpiacon, mivel ennek javulása elmarad a várttól. A Fed kötvényvásárlási programjának szűkítése azonban nincs veszélyben.
  • Az Európai Központi Bank (ECB) lépési lökést adhatnak az euró dollárral szembeni régóta várt gyengülésének. A várakozásokat alulmúló inflációs környezet és a gazdaság hosszan tartó stagnálásától való félelem további lazító intézkedések felé terelheti az EKB monetáris politikáját.
  • A magyar gazdaság az egyre élénkebb növekedés jeleit mutatja, ennek fenntarthatósága azonban továbbra is kérdés. A legjelentősebb bizonytalansági tényező az államadósság. Az alapkamat akár két százalékig süllyedhet.
  • A magyar papírok fundamentumai nem igazán javultak az elmúlt negyedévben. Elsősorban az OTP részvényei nyújthatnak rövid távon jó befektetési lehetőségeket.
  • Az energiaárak emelkedése várható, Kína és Amerika gazdasági növekedése, valamint a geopolitikai feszültségek erősödése húzhatja felfelé az energiahordozók árát.

Magyarország: A Fitchnek igaza van

Osztjuk a Fitch péntek reggel publikált indoklását, amit a magyar hitelbesorolás és kilátás változatlanul tartása mellé adott - jelentette ki Háda Báint, a Quaestor vezető elemzője. A növekedés fenntarthatósága a legnagyobb kérdés. Kétségtelen, hogy a magyar gazdaság az egyre élénkebb növekedés jeleit mutatja: a gazdasági teljesítmény 2006 óta nem látott mértékben növekedett az idei első negyedévben, annak mozgatórúgója ismét az ipar és építőipar volt. Életjelet adott magáról a hazai ingatlanpiac is. A nagy állami beruházások mellett úgy tűnik, beindul a lakossági fogyasztás is. Még mindig nagy azonban a kihasználatlan kapacitások aránya, illetve alacsony a beruházások aránya a GDP-hez viszonyítva. A növekedési kilátások azonban gyengék, főleg a potenciális növekedés 1 százalék alatti értékét tekintve.

Az infláció immár negatív tartományban mozog, de tartós árcsökkenésről még nem lehet beszélni, inkább csak az infláció átmeneti csökkenéséről. Ez a belső helyzet a jegybank további kamatcsökkentéseit is megkönnyíti, illetve ebben az ECB politikája is segítségére lehet. Már a lengyel alapkamat alá csökkent a magyar irányadó ráta a legutóbbi jegybanki döntés során, így miután Lengyelország hitelminősítése jobb a mienknél, az MNB lépései különösen érdekfeszítőek. A jegybank - ha kedvezőek maradnak a külső és belső körülmények - 10 bázispontos lépésekkel fokozatosan 2 százalékig csökkentheti az irányadó kamatszintet. A nagy kérdés az, hogy mi lesz akkor, ha romlik a külső környezet - fogalmazott Háda.

Forrás: Quaestor
Kép: Kattintson a nagyításért!

Az euró forintárfolyama a Quaestor várakozásai szerint nem tud - még jó esetben sem - tartósan és érdemben a 300-as szint alá menni, legfeljebb ha hazánk hitelbesorolása javul. Erre legkorábban a második negyedéves részletes GDP-adatok birtokában lehet számítanak, valamikor az ősz folyamán

A gyenge növekedési kilátások valószínűsítik az államadósság magas szinten való stabilizálódását vagy csak kismértékű csökkenést tesznek lehetővé. A helyzetet nehezítheti a forint esetleges további gyengülése. A 80 százalékos GDP-arányos adósságráta a fejlődő országcsoporton belül kirívóan magasnak számít. Magas az államháztartás finanszírozási igénye, ami a kelet-közép-európai országok között is kiemelkedik. Így tehát magas a megújítási és a kamatkockázat is, s mivel a külföldiek aránya a teljes finanszírozáson belül 60 százalékot tesz ki, egy esetleges válságszituáció esetén ezek a tényezők az ország sebezhetőségének fontos tényezői.

Magyar részvénypiac: rövid távon az OTP ajánlott

A kedvező nemzetközi befektetői hangulat mellett jelentős emelkedést produkáltak a magyar részvények az elmúlt hónapokban. Így a korábbi alulteljesítés megszűnt és fontos ellenállási szintek kerültek áttörésre. Mivel középtávon is javultak a kilátások, egy komolyabb negatív korrekciót követően ismét érdemes lehet a vételi lehetőségeket keresni - vélik a Quaestor elemzői.

A magyar papírok fundamentumai nem igazán javultak az elmúlt negyedévben. A makrogazdasági kilátások középtávú javulásának köszönhetően az árfolyamok - elsősorban a ciklikus részvények esetében - emelkedésnek indultak. Ebben a hangulatban elsősorban az OTP részvényei nyújthatnak rövid távon jó befektetési lehetőségeket.

A Mol és a Richter jegyzése meghatározó, többéves emelkedő trendvonalról fordult, mindkét részvény esetében kedvező vételi lehetőségek adódhatnak a következő hónapokban. Az OTP-vel kapcsolatban továbbra is számos kockázat áll fenn (ukrán-orosz konfliktus, várható devizahitelescsomag), de amennyiben beindul a hitelezés, további emelkedési potenciál lehet benne középtávon. A Magyar Telekom árfolyamában nem várható számottevő változás a nyár folyamán, ezt korábban is elsősorban az osztalékspekuláció mozgatta a téli hónapokban, de a tavalyi évre nem fizetett osztalékot a társaság. Amennyiben a következő hónapokban is kedvező adatok látnak napvilágot a hazai gazdaság teljesítményéről, folytatódhat a tőke átáramlása a ciklikus részvényekbe.

Globális részvénypiacok: Újabb csúcsok jöhetnek

A döcögős évkezdet után világszerte visszatért a bizalom a részvénypiacokra, a következő hónapok új csúcsokat hozhatnak. A jelek szerint a piac már megbékélt a Fed-pénzpumpa kivezetésének gondolatával, érdemi piaci reakciót nem eredményeznek az újabb bejelentések. A hangsúly áttevődött a Fed iránymutatására, azaz, hogy mikor és milyen feltételek teljesülése esetén kezdődhet meg a kamatemelés a világ legerősebb gazdaságában. Ezt a piac jelenleg 2015 második felére teszi. Nagyobb turbulenciákat okozhat a piacokon minden olyan információ, mely a kamatemelés ennél korábbi időpontjára utal, várakozásaink szerint azonban erre a következő hónapokban még nem kerül sor.

Májusban az ECB várható lépései miatt gyengülni kezdett az euró, ez jótékonyan hat az exportorientált német vállalatok nyereségére. Ezzel párhuzamosan új csúcsra került a DAX index, hamarosan várható a 10 ezer pontos, lélektani szint elérése. AZ ECB újabb lépései révén újabb felhajtóerőhöz juthat a német részvénypiac a közeljövőben.

Eurózóna: Nem akar beindulni a gazdaság

A korábbi szóbeli intervenció után az ECB lépni kényszerült csütörtökön. Csalódást keltett az idei első negyedéves GDP-statisztika az eurózónában, Németország 0,8 százalékos gazdasági tempója sem volt elég ahhoz, hogy ellensúlyozza a francia gazdaság váratlan megtorpanását, valamint Olaszország (-0,1 százalék), Hollandia (-1,4 százalék) és Finnország (-0,4 százalék) gazdasági visszaesését. A munkanélküliség (11,8 százalék) még mindig nagyon közel áll a valaha mért legmagasabb szinthez (12%). A hitelezés lassan 2 éve folyamatosan csökken, a pénzkínálat éves növekedési üteme az EKB éves célértékének alig egyharmadát éri el.

Az ECB-t aggasztja a magas munkanélküliség és a hitelpiac gyengélkedése, de amitől a leginkább tartanak, az a gazdaság hosszan tartó stagnálása.

USA: Meglepődhet még a Fed az infláció miatt

A Queastor elemzői úgy látják, hogy lendületet vehet az amerikai gazdaság a következő negyedévekben, az év hátralévő részében akár 3 százalék feletti növekedés sem elképzelhetetlen. Sok múlik azonban a munkaerőpiacon, mivel ennek javulása elmarad a várttól, ami a szintén elmaradó bérnövekedés miatt a lakossági fogyasztást foghatja vissza. A fogyasztás élénküléséhez több idő kell. Az emelkedő részvény- és ingatlanáraknak köszönhetően májusban újabb rekord magasságba szökött a fogyasztói bizalom.

Jó hír, hogy a személyeskiadások maginflációs mutatója 1,6 százalékra ugrott áprilisban, így jóval közelebb került a Fed 2 százalékos célértékéhez. A termelői árak áprilisban egy éve nem látott ütemben emelkedtek. Már 3 hónapja folyamatosan emelkednek az élelmiszerárak. A Fed azonban egyelőre nem lát komoly inflációs kockázatokat. Mindezek alapján az amerikai jegybank tovább csökkentheti a kötvényvásárlásait. A nyugodt környezetben - erősödő dollár mellett - az amerikai állampapír hozamok ismét megközelíthetik a 2,15 százalékos hozamszintet. A Quaestor értékelése szerint azonban elképzelhető, hogy idővel meglepődhet a Fed a nem várt magas infláció miatt.

Devizapiac: Továbbra is a dollárban bízhatunk

Az ECB nyomatékosította, hogy nem tolerálja az euró erősödését, sem a tartósan alacsony inflációt, de ennél is jobban fél egy esetlegesen elhúzódó gazdasági stagnálástól. A héten ezért - a várakozásoknak megfelelően - elsősorban hagyományos jegybanki eszközökkel gyengítették tovább az eurót: 0,15 százalékra csökkent az alapkamat, negatív lett a betéti kamat (-0,10 százalék), 0,40 százalékra esett a hitelkamat. A kormányzótanács úgy döntött, hogy a perifériáról nem vonja ki a többletlikviditást, s jelezte, hogy amennyiben felütné fejét a defláció, úgy arra további monetáris lazítással reagálhatnak, így az alapkamat sokkal tovább maradhat nullához közeli szinten, mint azt korábban gondolták. Minden európai jegybankár egyetértett avval, hogy ha kell rendhagyó jegybanki eszközöket is bevetnek a jövőben, vagyis jöhet a mennyiségi lazítás (QE). A hitelezés fellendítése érdekében elindítanak egy 400 milliárd eurós célzott hitelprogramot (TLTRO).

Miközben a hitelezés Európában már lassan 2 éve csökken, Amerikában fokozatosan élénkül. A kamatemelési és az inflációs várakozások az amerikai dollár piacán erősebbek. Az amerikai munkanélküliség 6 éves mélypontra süllyedt, míg az euróövezetben továbbra is rekord magas szinten áll. A Fed kettős célja egy év múlva teljesülhet, s az amerikai gazdaság idén kétszer akkora ütemben nőhet, mint az eurózóna. A Quaestor a dollár erősödésében bízik a legtöbb devizával szemben.

Az angol központi bank stábja szerint a gazdaság még nem érett meg az idei kamatemelésre, sőt nem valószínű, hogy a következő 2 évben teljesül a 2 százalékos inflációs cél, így a kamatemelési várakozások nagyjából 2015 második negyedévére tolódtak.

A befektetők júniusban újabb gazdaságélénkítő lépéseket várnak a japán kormánytól. A tervek között szerepel többek között a kiemelkedően magas társasági nyereségadó csökkentése, a munkaerőpiac rugalmasabbá tétele, valamint a 2 éve csökkenő alapbérek emelése. A központi bank egyelőre tétlenül nézi a fokozatosan romló gazdasági mutatókat, a monetáris tanács elégedett, az infláció 2 évtizedes csúcsra ugrott, ezért az újabb pénznyomtatás legkorábban ősszel érkezhet, addig még erősödhet is a jen.

A nyersanyagdevizákban látunk fantáziát - fogalmazott a Quaestor szakértője. Az euróval, a svájci frankkal és az angol fonttal szemben erősödést, a dollárral és a jennel szemben többnyire gyengülést vár az ausztrál, a kanadai és az új-zélandi dollártól. Ausztráliában 2,5 százalékos, Kanadában 1 százalékos kamatszinttel  kalkulál, Új-Zélandon 3,5 százalékra is emelkedhet idén az alapkamat. Ausztráliában az év második felében lendületet kaphat a gazdaság, igaz a költségvetésben megszorítások jönnek, érdemi inflációs nyomás nem várható.

A skandináv devizákat is érdemes venni az euróval szemben. A dán jegybank betéti kamata már felette van az ECB betéti kamatának, alapkamata pedig 0,2 százalékon áll, ráadásul devizapiaci intervencióval is erősítette a koronát. A Quaestor több mint 60 százalék esélyt ad arra, hogy a svéd jegybank júliusban kamatot vág (0,50 százalékra), ugyanis a defláció 4 hónapja erősödik és az első negyedévben visszaesett a gazdaság. Ezzel szemben Norvégia növekedését a kormány (GDP-hez mért 5,8 százalékos) gazdaságélénkítő lépése is támogatja, az infláció pedig a jegybanki cél (2,5 százalék) felett jár. Norvégia munkanélküliségi rátája Európában az egyik legalacsonyabb (3 százalék alatti), míg Svédországé ennek majdnem a háromszorosa.

Nyersanyagpiacok: Leépültek a korábbi lufik

  • Az olajárak volatilitása 26 éves mélypontra csökkent, a kereslet-kínálat nagyjából egyensúlyban van. Amerika nyersolajtartaléka és a kitermelés is csaknem 3 évtizedes csúcson van. A spekulatív célú befektetéseket eddig kevésbé vonzotta a fekete arany piaca, mert alig fordultak elő kínálati sokkok. Amerikában a nyári szabadságolási szezonban nőhet a fogyasztás, ami támogatja a WTI árát. A Brent olajért is többet fizethetünk az esetlegesen kiéleződő orosz-ukrán konfliktus, illetve a líbiai fegyveres felkelések miatt. Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre. Ha szankciókra kerül sor, akkor az olajár akár fel is robbanhat.
  • A Quaestor elemzői a nemesfémek helyett az ipari fémekben bíznak. A legnagyobb befektetési alapok fokozatosan szállnak ki a nemesfémekből, legalább is ezt jelzi a nettó spekulatív vételi pozíciók 25 százalékos csökkenése az amerikai árutőzsdén. Ezzel szemben az eladási pozíciók száma fél éve nem látott ütemben nőtt. Az aranyba fektető ETF-ek tartalékai 5 éves mélypontra estek, amelyek negatívan hatnak a fizikai keresletre. A nemesfémek vonzereje fokozatosan csökken, mivel a befektetők kockázatvállalási kedve nő, vagyis kevésbé kellenek a menedékeszközök. Ezzel együtt középtávon újra nőhet az arany ára.
  • Úgy tűnik, véget ért a 3 évig tartó áresés a nikkel piacán. A londoni fémtőzsdén hirtelen 9 éve nem látott mértékben apadtak a rézkészletek, globálisan nézve pedig a válság kirobbanása óta nem látott alacsony szintre csökkentek. A túl erős pesszimizmusban jó vételi lehetőségeket látnak a vasérc piacán is.
  • Az elemzők szerint továbbra is érdemes lesz vásárolni a gabonaféléket, hiszen akár nagy szárazságot is hozhat az idei nyár egyes előrejelzések szerint. A szója további áremelkedésében bíznak a leginkább, hiszen az amerikai szójakészletek 50 éves mélypontra is eshetnek idén. A rizs piacán viszont folytatódhat az árzuhanás, 2 éve túlkínálat van. Emellett az egzotikus árufajták piacán ismét nagy mozgások jöhetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!