Az euró dollárral szembeni süllyedése, a szűk likviditás és a nemzetközi piacok borús hangulata is a forint gyengülése irányába hat - tájékoztatott Csajbók Róbert, az ING Bank devizatradere. Hozzátette: az, hogy a Moody's bóvlikategóriába minősítette le a magyar adósságot, túlzott meglepetést nem okozott a piacon, a szereplők tartják a további forintgyengülésre játszó EUR/HUF long pozícióikat.

Igazából egy leminősítés nem lenne akkora probléma, hiszen az amerikai alapkezelőknél az eladási hullám megindításához két hitelminősítőnél kellene bóvli kategóriába kerülni - mondta lapunknak Bámli Károly, a Commerzbank sales munkatársa. Ugyanakkor megjegyezte, hogy egy ilyen lépés azonban még nyugodtabb piaci körülmények között is felzúdulást keltett volna. A piacokon egyébként is a kockázatkerülő magatartás a jellemző, különösen a besült német aukció és az amerikai szuperbizottság döntésképtelensége után.

Háromnegyed tízkor az euró egysége 316,40, a dolláré 238,00, a svájci franké pedig 257,70 forintnál járt. Az EUR/USD 1,33-nál pattogott, az EUR/CHF 1,2270-1,2280 környékén ingadozott. (Az USD/HUF 238,70-on éves rekordot ütött délelőtt.)

A Moody's bejelentését követően 603,40 pontról 625-re ugrott fel a magyar CDS-felár.

A Commerzbank szakértője elmondta: a bejelentést követően a forint az euróval szemben 1,3, a dollárral szemben 1,7 százalékkal esett. Bámli az újabb fejlemények miatt nem számít arra, hogy pénteken az EUR/HUF 315 alá mehetne, ellenben gyengülésre annál nagyobb teret lát - hacsak nem lesz szükség valamilyen sürgős lépésre például a jegybank részéről.

Figyeljük a lejt!

Abban a tekintetben, hogy mire számíthatunk a továbbiakban, Csajbók szerint érdemes megnézni a három évvel ezelőtti román leminősítés devizapiaci következményeit.

A Standard & Poor's 2008 október 27-én vágta le délkeleti szomszédunkat a korábbi BBB mínuszról a bóvlit jelentő BB plusz kategóriába - ezzel Románia az első olyan uniós ország, amely bóvlikategóriába került. Akkor az euró/lej árfolyam 3,56-ról 3,81-re ugrott, majd 3,60-ra korrigált. Azóta viszont tartósnak bizonyult a lej gyengülése, az EUR/RON immár 4,36-nál jár.

320 fölé kerülhet az euró

Ez azzal a tanulsággal szolgálhat a forint számára, hogy - bár eddig is jelentős gyengülést láthattunk, hiszen a leminősítéstől tartott a piac - tovább emelkedhet az EUR/HUF keresztárfolyam.

Csajbók arra számít, hogy amíg nem születik meg az IMF-megállapodás, jelentős maradhat az árfolyam volatilitása és láthatunk eddig elképzelhetetlen forintárfolyamokat is. (Az eddigi EUR/HUF-csúcs nem érte el a 318-as szintet.) Az Equilor elemzése szerint az sem volna meglepő, ha 320 fölé lendülne a jegyzés, amit a jegybank forintvételekkel kompenzálhat. Kamatemelése csak akkor számítanak, ha huzamosabb ideig mutatkoznak pánikszerű reakciók a forintpiacon.

Elszálltak a hozamok

Az állampapírpiacon erősödött az eladói nyomás, a hároméves hozam 9,20 százalékra emelkedett, az ötéves és az attól hosszabbak 9,50 százaléknál járnak. A hozamok már tegnap megugrottak, de az ÁKK adatai szerint a leghosszabb lejáratok így is 8,8, a hároméves pedig 8,36 százaléknál jártak.

Az Equilor arra számít, hogy felgyorsul a tőkekiáramlás, ennek megfelelően tovább csökken a külföldiek kezében lévő 3763 milliárd forintos állomány. A hozamgörbe kapcsán úgy véljik, hogy egyrészt az egész hozamgörbe feljebb tolódik, másrészt meredekebbé válik a hosszú oldali (10/15 éves lejárat) hozamok markáns ugrása miatt.

Lehet pozitív hatása is a leminősítésnek

A hazai piac mélyfagyasztott állapotba került az utóbbi hetekben, mivel a piaci szereplők egyre nagyobb hányada helyezkedett várakozó álláspontra a hitelminősítők kommentárjaira várva - írja az Equilor kommentárja. Hozzáteszi: befektetői szempontból a bizonytalanságnál még a bóvli kategóriába kerülés is jobb, ennek megfelelően az akár néhány hetet is felemésztő portfólió-átrendezések után jelentős pozitív korrekció jöhet a hazai parketten.

Az S&P a legfrissebb hírek alapján csak februárban mond véleményt a magyar adósságról, ami elegendő időt biztosít a kormányzatnak arra, hogy újabb gazdaságpolitikai lépéseket tegyen az adósságpálya egyensúlyának biztosítására. Kedvező esetben tehát az S&P esetében elkerülhető a bóvli kategóriába kerülés.

Mindemellett nem valószínű, hogy tiszavirág életű lenne a Moody's döntésének hatása. A nagy intézményei szereplők az Equilor sejtése szerint csak kisebb részben pozícionálták magukat arra, hogy bóvli kategóriába kerül a magyar minősítés, ennek megfelelően a portfólió-átrendezések akár heteket is igénybe vehetnek. Ennek eredményeképpen a hazai piac alulteljesítésére számítanak rövid távon. A negatív hatásokat tompíthatja ugyanakkor, hogy a bóvli kategóriában is van élet, vagyis újabb (bóvli besorolású kötvényekre foglalkozó) befektetők felbukkanására lehet számítani a hazai kötvénypiacon.