Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A várakozásokat lényegesen meghaladóan 691 millió eurót mutatott a külkereskedelmi többlet januárban. A kivitel euróban számolt értéke 3,7 százalékkal, míg az import euróértéke 1 százalékkal bővült az egy évvel ezelőttihez képest, így a külkereskedelmi mérleg többlete 184 millió euróval javult.

Az export növekedését tavaly kismértékben visszafogta az orosz élelmiszer behozatali tilalom, valamint az orosz-ukrán válság következtében mély recesszióba süllyedő ukrán gazdaság és a recesszió szélére jutó orosz gazdaság, de kedvezőtlen hatása lehetett a továbbra is igen lassú európai és német konjunktúrának is. Ezeket azonban a következő hónapokban ellensúlyozhatják a felfutó autóipari kapacitások, valamint az újonnan létesülő feldolgozóipari kapacitások, az euró gyengülése, az olajárak zuhanása és az ECB mennyiségi élénkítése pedig pozitív hatással lehetnek az európai konjunktúrára - írta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában.

Az import növekedését a belső kereslet, elsősorban a háztartások fogyasztásának élénkülése húzhatja - véli az elemző, aki szerint a tavalyi 6,4 milliárd után idén 8,4 milliárd euró közelébe ugorhat a külkereskedelmi többlet, mivel a háztartási fogyasztás gyorsuló növekedésének importnövelő hatását ellensúlyozhatja az olaj- és energiaárak meredek zuhanása, ami igen jelentős mértékben javítja a cserearányt.

Amennyiben az olajárak a jelenlegi szinteken stabilizálódnak, a külkereskedelem többlete elérheti a 9 milliárd eurót is, mivel az alacsonyabb olaj- és energiaárak akár 2-2,5 milliárd euróval csökkenthetik az energiaimport értékét. A várhatóan látványosan tovább javuló külkereskedelmi és folyó fizetési mérleg hatására a forint erősödésére számít középtávon a Takarékbank.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető elemzője úgy látja, hogy a jelentős többlet alapvetően nem az erős exportnövekedésnek köszönhető, hanem annak, hogy az import növekedése valószínűleg elmaradt a várakozásoktól. A szakértő ugyanakkor ebben az évben az import erőteljesebb növekedését várja, elsősorban a háztartások fogyasztásának bővülése miatt. A kereslet erősödése már látszott a 2014-es GDP-adatokban, illetve a januári kiskereskedelmi forgalom is nagyon erős volt - tette hozzá. Ürmössy elmondta, továbbra is arra számít, hogy az import erősödésével az idei külkereskedelmi többlet valamivel a tavalyi alatt maradhat.