Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az alapítvány kutatóintézetének kimondott célja, hogy "megteremtse Magyarországon a geopolitika mint tudományterület kutatási alapjait, és elemző- és háttéranyagaival támogassa a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány, illetve a Magyar Nemzeti Bank szakmai munkáját. Hosszú távon pedig az a célja, hogy Közép-Kelet-Európa egyik legjobb geopolitikai kutatóintézetévé" váljon.

A listán sok esetben azonban fel sem tüntetik, hogy kinek adtak milliós összegeket kutatásra, ilyenkor a támogatott név helyén csak annyi szerepel: magánszemély. A támogatott magánszemélyek esetében azonban odaírták, milyen kutatási projektre ítélték meg a sokszor milliós összegeket. Mivel közpénzből működő alapítványokról van szó, a portál utánajárt hogy kik és mit kutatnak a támogatásukkal. Az egyik összekötő kapocs a Pécsi Tudományegyetem, amelynek közgazdász professzora, Vörös József véletlenül éppen két másik MNB-alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA), Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) kuratóriumának a tagja.

Melegebb éghajlatra küldték őket

A legtöbb támogatott projekt témája a Fekete-Afrikához kötődik, ilyen kutatásokra legalább 15 különböző tételben adott pénzt az alapítvány. Ruanda és Tanzánia látogatását például három magánszemélynek is finanszírozta az alapítvány, egyenként 1 millió 360 ezer 715 forint értékben. Az érintett témák közül a ruandai nők politikai részvételét részletesen tárgyalta több cikkben is Bagi Judit, a Pécsi Tudományegyetem harmadéves PhD-hallgatója. Kiderült, hogy Bagi jelenleg is Ruandában van a PAGEO finanszírozásában. Egy 10 nappal ezelőtt a Facebookra feltöltött képen Tarrósy István, a Pécsi Tudományegyetem docense és Horváth Attila Levente PhD-s hallgató mellett szerepel a kigali reptéren a PAGEO logójával ellátott pólóban. Tarrósy egyébként Ruandából Tanzániába utazott tovább. Hogy miből, azt nyilván nem tudhatjuk pontosan, de a PAGEO támogatási listáján ilyen tanulmányutak is szerepelnek (1 120 588 forint és 1 541 929 forint). Bagi tavaly 1 890 059 forint kapott egy második, idén pedig 1 814 280 forint támogatáshoz jutott egy harmadik úthoz is.

A hvg.hu szerint Taróssy István, a Pécsi Tudományegyetem docense egy év alatt már harmadjára jár tanulmányúton. Először Ruandában kutatott (a listán egy ruandai tanulmányút 1 360 715 forinttal szerepel), aztán Kínába jutott el (egy kínai út 2 267 857 forint támogatással szerepel a listán), idén pedig újra Afrikába - most éppen Tanzániában van (Kelet-afrikai tanulmányút néven 1 541 929 forint támogatás szerepel a listán). Minden alkalommal elkísérte több olyan PhD-hallgató is, akinek ő a témavezetője.

Tarrósy neve publikációs támogatásoknál is előkerül. A PAGEO 1,6 millió forinttal támogatta egy publikáció és két könyv kiadását. Köztük a Migrációs tendenciák napjainkban című kötetet, amiben Taróssy társszerkesztő volt és 840 ezer forint támogatást kapott Afro-ázsiai dinamikák című publikációja is. Mindkettőt az IDResearch Kft. adta ki, amelynek ügyvezetője: Tarrósy István. A migrációs kötet szerkesztője és a másik támogatott könyv szerzője, Glied Viktor szintén ügyvezetőként van bejegyezve a cégnél. A cégnél még két másik publikáció kiadását támogatta a PAGEO Alapítvány. Az egyik India regionális földrajzával (896 250 forint), a másik az EU afrikai műveleteinek geopolitikai hátterével (1 635 000 forint) foglalkozik.

Sokan mások

A sok helyi támogatott között a szintén pécsi székhelyű GEO Research Nonprofit Kft. 31 millió 400 ezer forintot kapott arra, hogy a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve feltárják "a Magyarország szempontjából kiemelt államok kortárs geopolitikai gondolkodását".

Nemcsak a PAGEO-tól, hanem a Pallas Athéné Domus Animae Alapítványtól (PADA) is érkezett pénz Pécsre a társadalomtudományok területén tanulók támogatására. Egyebek között a Sao Pauló-i Egyetem Filozófia, Nyelvek és Humán Tudományok Karán a PADA és a PTE közreműködésével egy 5 éves magyar nyelvi és kulturális program beindítására 55 millió forintot kaptak 2015 januárjában - írja a portál.