Hétfőn publikálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslését a júliusi kiskereskedelmi forgalomról. Júniusban a kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Elemzők szerint a reálbérek növekedése, a foglakoztatás emelkedése és a fogyasztás erősödése az év további részében is tartóssá teszik a kiskereskedelem bővülését.

Kedden közli a KSH a végleges és részletes bontást tartalmazó második negyedéves bruttó hazai össztermék (GDP) statisztikáit. Az első becslés szerint a GDP 2,6 százalékkal nőtt a negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva az első negyedévi 0,9 százalékos emelkedés után, jelentősen felülmúlva az elemzői várakozásokat.

Ugyancsak kedden publikálja a KSH a ipari termelés előzetes júliusi adatait. Júniusban az ipari termelés volumene 0,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A termelés az év első hat hónapjában 2,3 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdán közli az államháztartás központi alrendszerének augusztus végi helyzetéről szóló gyorsjelentést. Az első hét havi hiány 464,8 milliárd forint volt, amely az utóbbi mintegy másfél évtized legalacsonyabb deficitje. Tavaly az első hét hónapban a deficit 894,1 milliárd forint volt. A kedvezőbb helyzet okai: a költségvetés eltérő kiadási szerkezete, valamint a kedvező reálgazdasági folyamatok és a gazdaságfehérítés következtében növekvő adóbevétel.

Szintén szerdán jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanács augusztusi ülés rövidített jegyzőkönyve. A testület az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács augusztusban, így a ráta változatlanul 0,90 százalék.

Csütörtökön közli a KSH a külkereskedelmi forgalom júliusi alakulásának első becslését. Júniusban az export euróban 4,9, az import 1,8 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz viszonyítva, a kereskedelmi mérlegtöbblet 265 millióval, 1,112 milliárd euróra emelkedett. A kivitel 0,1, a behozatal 0,5 százalékponttal nagyobb növekedést mutatott, mint az augusztus 5-én kiadott első becslésben, és emiatt 17 millióval kevesebb lett az aktívum is. A fél évben az export 3,1, az import 1,3 százalékkal emelkedett, a külkereskedelmi mérleg többlete 868 millió euróval nőtt, 5,376 milliárd eurót tett ki.

A fogyasztói árak augusztusi alakulásáról szóló statisztika is csütörtökön jelenik meg. Júliusban a fogyasztói árak 0,3 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel ezelőtt. A üzemanyagok ára 13,0 százalékkal esett, ezt részben ellensúlyozta csak az élelmiszerek 0,2 százalékos, illetve a szolgáltatások 1,3 százalékos drágulása. Éves összehasonlításban harmadik hónapja csökken az átlagos árszint, amely az előző hónaphoz mérve négy hónapja először csökkent.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció április óta először emelkedett, 0,1 százalékponttal 1,3 százalékra.

Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek júliusi forgalmáról közöl adatokat a statisztikai hivatal. Júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,4 százalékkal csökkent, míg a belföldi vendégeké 4,3 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, így a teljes forgalom 1,5 százalékkal haladta meg a tavaly júniusit, a májusi 1,0 százalékos növekedés után. A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevétele 2,9 százalékkal nőtt, és elérte a 35,9 milliárd forintot. A szállodák szobakihasználtsága 1,0 százalékponttal, 58,5 százalékra nőtt a tavaly júniusihoz képest.

QP | Quality Placement