Kategóriák szerinti bontást vizsgálva 2017 utolsó negyedévében ugyanabban az 5 kategóriában keresték a legtöbb embert, mint 2016-ban, a sorrend: az élen a szakmunka, a második a fizikai, segéd-, és betanított munka, a harmadik a gyártás és termelés, a negyedik az értékesítés és kereskedelem, valamint az ötödik a mérnök. Még a sorrend is azonos volt.

Nagy különbség a két év között, hogy egyre több fizikai, segéd és betanított munkást, valamint szakmunkást kerestek: éves szinten nézve ez a szám az előbbi kategória esetében 77 százalék, míg a szakmunkás álláshirdetéseknél 33 százalék. A többi kategóriában is nőtt a hirdetések száma - egyedül cégvezető, menedzsment munkakörökbe kerestek kevesebb embert, mint 2016-ban.

Nagy csökkenés volt az egyetemi végzettséget megkövetelő hirdetések számában (-17 százalék) és nem volt olyan hirdetés, amely tíz évnél több szakmai tapasztalatot várt volna el a jelentkezőtől. Ugyanakkor csaknem kétszer több hirdetést adtak fel mindössze alapfokú, általános iskolai végzettség megjelölésével és az állásajánlatok 38 százalékánál nem kértek semmilyen munkatapasztalatot, vagy elegendő volt 1-3 év gyakorlat (40 százalék) az adott munkakörben. Az állásportál adatai szerint a jelentkezők jelentős többsége (45 százalék) releváns tapasztalat nélkül jelentkezett a meghirdetett állásokra, illetve 36 százalékuk rendelkezett a szükséges 1-3 év szakmai gyakorlattal.

A friss adatok szerint 2017 év végén Magyarországon betanított munkást és bolti eladót kerestek a legtöbben. Tőlük csak kissé marad el a programozó, fejlesztő pozíció, ugyanakkor a top-10 leghirdetettebb munkakör között ez az egyetlen, ahol csökkent az állásajánlatok száma.

Jelentkezések alapján kissé átrendeződtek a munkakörök: 2016 utolsó negyedévéhez képest az első öt legtöbbet pályázott munkakörben a második helyről az elsőre ugrott a területi képviselői pozíció, a tavaly még első helyezett adminisztrátor, dokumentumkezelő idén a harmadik helyre csúszott vissza, illetve a tavalyi hatodik helyről idén a másodikra jött fel a betanított munkákra jelentkezők száma. A bolti eladó, pénztáros, valamint a szakmai asszisztensi munkakörök továbbra is a negyedik és ötödik helyen vannak.