Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden tartja augusztusi kamatmeghatározó ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők nem várnak változást sem az irányadó kamatokban, sem a nem-konvencionális eszköztárban, mint ahogy az előző ülésen sem változtatott a kondíciókon a testület. A jegybanki alapkamat 0,9 százalék 2016. május 25. óta. (A probléma, amit mindenki ismer, mégis sok fejtörést okoz.)

Szintén kedden közli a Pénzügyminisztérium (PM) az államháztartás július végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatóját. Az augusztus 7-én kiadott előzetes adatok szerint az államháztartás központi alrendszere július végén 1491 milliárd forint hiánnyal zárt, amin belül a központi költségvetés hiánya 1557 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 19,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 46,9 milliárd forintos többletet értek el. Júliusban a központi alrendszer az előző hónapokhoz képest lényegesen mérsékeltebb, 70,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Tavaly júliusban 94,4 milliárd forintos többletet könyvelt el az államháztartás. A tárca az év egészére továbbra is 4 százalék feletti bővüléssel és 2,4 százalékos hiánnyal számol.

Szerdán a keresetek január-júniusi, és júniusi adatait közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 327 500 forint volt, 10,9 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az első öt hónapban a bruttó és a nettó átlagkeresetek is 12,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban 323 400 forint, a nettó átlagkereset pedig 215 000 forint volt. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 8, illetve 12 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá bizonyos állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések voltak hatással.

Csütörtökön a júniusi kiskereskedelmi forgalom részletes statisztikáját publikálja a KSH, második becslésében. Az első becslés szerint júniusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztítva 6,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakáét, ezzel az első féléves növekedés 6,9 százalékos lett. A kiigazítatlan adatok szerint az üzletek forgalma - változatlan áron számolva - júniusban 6,5, az első hat hónapban 6,8 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Fotó forrása: StockSnaps