Áprilisban is folytatódott a hazai használtautó-piaci forgalom mérséklődése, bár a csökkenés 6,6 százalékos tempója szerényebb volt az év első két hónapjában tapasztaltnál. A január−áprilisi időszakban 123,9 ezer személygépkocsi cserélt gazdát a DataHouse kalkulált adatai szerint, ami az egy évvel korábbinál bő 9 százalékkal, a két évvel korábbinál közel 7 százalékkal kevesebb. A Porsche Hungaria használtautó-üzletága, a Weltauto szakértői azzal magyarázzák a forgalom apadását, hogy bár az autóvásárlás egyes adóterhei csökkentek, az autótulajdonosok egyéb gondjai (például az üzemanyagárak, a baleseti adó, a szabálysértési bírságok) tovább nőttek, és ez visszafogta az érdeklődést.

Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója a használt autók értékesítésének visszaesésével párhuzamosan két jelenséget említett: a várakozásoknak megfelelően több használt autó érkezik magánimport keretében az országba, emellett nő azok száma, akik külföldre adnak el autókat. Visszatérve a belföldi forgalomra, a legkelendőbb modellnek a Suzuki Swift bizonyult, majd az Opel Astra Classic, illetve jócskán lemaradva a Ford Focus, a VW Golf és az Opel Corsa következett.

Egész más képet fest a használtautó-import modelltoplistája, ami ráadásul az új autók - mintegy 70 százalékban a céges és flottavásárlások által meghatározott - forgalomba helyezési statisztikájától is eltér. A nem újonnan behozott személygépkocsik terén a leginkább szembetűnő az, hogy méretesebb járművekről van szó. A január−májusi adatok szerint a felső középkategória súlya meghaladja a 26 százalékot, szemben az újautó-piacon mért nem egészen 17 százalékkal.

Természetesen a márkatoplista is tükrözi ezt az eltérést, hiszen az első tízben ott találjuk mind a három német prémium márkát: a BMW a 2., a Mercedes az 5., az Audi pedig a 6. helyen áll. A legnépszerűbb modellnek a 3-as BMW-k számítanak, majd a VW Golfok, Passatok, Audi A4-esek és az 5-ös BMW-k jönnek.

Modelltoplista
Használtpiac*Használtimport**Újautó**
ModellDarabModellDarabModellDarab
Suzuki Swift8771BMW 31185©koda Octavia1257
Opel Astra Classic7354VW Golf891Suzuki Swift909
Ford Focus3712VW Passat787Ford Focus858
VW Golf3571Audi A4549Opel Astra H820
Opel Corsa3205BMW 5496Dacia Duster693
*2012 jan-ápr., az egyes modell-neveken belül nincs elkülönítve, hogy hányadik generációról van szó
**2012 jan-máj.
Forrás: DataHouse

Érdekes fejlemény, hogy az újautó-piac folytatódó növekedésével párhuzamosan kitartani látszik a használtan behozott személygépkocsik forgalomba helyezése is. Január−májusban összesen 20,4 ezer ilyen autóra került rendszám, ami több mint duplája az egy évvel korábbinak, illetve háromszorosa a 2010 azonos időszakinak. Igaz, a használtautó-import az elmúlt év második felében pörgött fel igazán, vagyis a bázis viszonylag alacsony, ám az idei hónapokra jellemző, 3,4−4,5 ezer között mozgó havi adatok 2011. július−decemberi átlagát is felülmúlják. A használtimport jelentőségét jól mutatja, hogy az említett bő húszezres tétel alig marad el az újautó-piac 22,8 ezres első öthavi darabszámától.