12 hónap alatt, 2014. májushoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,5 százalékkal nőttek. Az élelmiszerek ára 1,2 százalékkal emelkedett, ezen belül nőtt többek között az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, a friss zöldség, gyümölcs (14,6 százalék), a tojás (6,8 százalék) és az étolaj (4,2 százalék) ára. Csökkent a cukor (16,6 százalék), a sajt (6,2 százalék), a tej (5,3 százalék), valamint a liszt (4,8 százalék) ára. A szeszes italok, dohányáruk 3 százalékkal drágultak.

Az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott és az MNB által számított három inflációs alapmutató közül kettő emelkedett májusban, ám ezek emelkedése a lehetséges legenyhébb, 0,1 százalékpontos volt, így a mutatók továbbra is mérsékelt inflációs környezetre utalnak - közölte az MNB. A jegybank a nyers élelmiszerek és az üzemanyagok drágulását is az infláció gyorsulásnak okai között sorolta fel.

Az éves infláció 0,8 százalékponttal a maginfláció 0,1 százalékponttal emelkedett az előző havihoz képest. A maginfláció enyhe gyorsulásával ellentétben az inflációs alapmutatók közül az indirekt adóktól szűrt maginfláció mutatója változatlan maradt, az előző havi 1,2 százalékon állapodott meg májusban is. A keresletérzékeny termékek inflációját jelző mutató az április 1,9 százalékról 2,0 százalékra, a ritkán változó árú termékek inflációja 2,2-ről 2,3 százalékra emelkedett májusban.

Az iparcikkek - a tartós és a nem-tartós iparcikkek - árai enyhén emelkedtek egy év alatt. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,1 százalékkal nőttek. A termékkörön belül a máshova fel nem sorolt pénzügyi szolgáltatások árai csökkentek, ezt leszámítva általánosan visszafogott árváltozások voltak megfigyelhetőek. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje lényegében változatlan maradt az előző hónaphoz képest - állapította meg az MNB.

A szolgáltatásokért átlagosan 2,3 százalékkal kellett többet fizetni, ezen belül a közlekedési szolgáltatások ára 2,4 százalékkal nőtt. Kisebb mértékben drágultak a tartós fogyasztási cikkek (0,6 százalék) és a ruházkodási cikkek (0,1 százalék) is. Az egyéb cikkekért (lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos cikkek, gyógyszerek, járműüzemanyagok, valamint kulturális cikkek) 2,7 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, ezen belül a járműüzemanyagok ára 8 százalékkal csökkent. A háztartási energia ára átlagosan 2,6 százalékkal mérséklődött, ezen belül az elektromos energiáé 5,7, a távfűtésé 3,4 százalékkal.

1 hónap alatt, 2015. áprilishoz viszonyítva:

A fogyasztói árak átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek. Az élelmiszerekért átlagosan 1,1 százalékkal kellett többet fizetni, ami meghatározóan az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs 8,1 százalékos drágulásának következménye, e csoport nélkül számítva az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal nőtt. A legnagyobb mértékben, 1,7 százalékkal az egyéb cikkek drágultak, ezen belül a járműüzemanyagokért 3,9 százalékkal kellett többet fizetni. Az átlaggal megegyezően, 0,7 százalékkal emelkedett a ruházkodási cikkek ára. A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 0,5, a szolgáltatások 0,2, a tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékkal drágultak. A háztartási energia ára nem változott.

2015. január-májusban az előző év azonos időszakához képest:

A fogyasztói árak átlagosan 0,6 százalékkal alacsonyabbak voltak.