A Bisnode által kigyűjtött adatokból kiderül, kik a tao-csökkentés legfőbb kedvezményezettjei. Az adócsökkentés jelentősebben csak 1267 céget érint, ennyien vannak, akiknek 10 százalékkal csökken a terhük, a többi magyar vállalkozásnak csak 1 százalékkal. Viszont a külföldi és magyar cégek nagyjából azonos számban vannak köztük, 576 a hazai, 573 a külföldi tulajdonú, 127 a vegyesvállalat - írja az Index.

A legtöbbjük egymilliárd forint körüli adózás előtti eredménnyel bír, és alig több mint százan vannak 5 milliárd fölött. Kevesebb mint száz fős a leggyakoribb létszám körükben, összesen kicsit több mint félmillió embert foglalkoztatnak.

Ugyanakkor hiába 19 százalék a tárasásági adó fő kulcsa, a tényleges társasági adókulcs - a kedvezmények érvényesítése után alig 5,9 százalék volt az 500 millió forintnál magasabb árbevételű cégeknél. Az igazán nagyok alig vagy egyáltalán nem fizetnek: egy fillért társasági adót sem fizet az Audi Hungária, de a Wizz Air adókulcsa is 1 százalék, míg a Suzuki 1,2 százalékos tényleges társasági adót fizet nyeresége után.

A cikk idézi Szmicsek Sándort, a RSM DTM adótanácsadó igazgatóját, aki szerint az adócsökkentéssel elsősorban a külföldi működőtőke-beáramlás felpörgetése lehet a kormány célja, hogy így adjon egy lökést a régiós összevetésben alacsony magyarországi növekedésnek.

A cikkből az is kiderül, hogy a fő foglalkoztatónak számító kkv-k semmit nem profitálnak a társasági adócsökkentésből, vagy ha jut is valami azt többszörösen elviszi a minimálbér emelése.

További részletek az Indexen.