Az elmúlt esztendőben összesen megközelítőleg 560 ezer esetben fordultak cégek és magánszemélyek a nem fizető adósok miatt az ország közjegyzőihez behajtási kérelemmel - adta hírül a Magyar Idők Magyar Országos Közjegyzői Kamarától megszerzett adatait. Egy évvel korábban, 2016-ban nagyjából 530 ezer kérelmet regisztráltak, 2015-ben pedig 460 ezret.

Az új évben változtak bizonyos értékhatárok, ahogy a kézbesítésről szóló rendelkezések is módosultak. Az ezer és a tízmillió forint közötti követelések behajtásának legjobb eszköze azonban a jövőben is a fizetési meghagyás marad. Tavaly a közjegyzők elé vitt legtöbb követelés értéke ezek között a határok között volt.

QP | Quality Placement

Az eljárások nagyjából kétharmada elmaradt rezsidíjak és kifizetetlen telefonszámlák miatt vette kezdetét. Ezek mellett akadtak parkolási bírság miatt indult ügyek, némelykor pedig bliccelés kapcsán kiszabott büntetés adott alapot a procedúrára. Hitelkártya-tartozások nem érkeztek tömegesen.

Tíz ügyből átlagosan hét kötött ki a végrehajtók előtt 2017-ben, míg egy évvel korábban még nagyjából nyolc eljárásnak volt ilyen vége.

A fotó forrása: Shutterstock