Hazánk mortalitása az ország adottságaihoz és fejlettségéhez mérten rendkívül magas, a halandósági viszonyok a legrosszabbak közé tartoznak Európában - szögezi le a KSH elemzése amely nem, kor, halálok, terület, elvesztett életévek és a dohányzás mentén vizsgálta meg a halálozás okainak változását az ezredfordulótól napjainkig.

Egy 2012-ben világra jött újszülött 3,7 évvel remélhet hosszabb életet 2000-ben született társánál. A születéskor várható élettartam az ország történetében példa nélkül állóan magas, 75 év, azonban nem szabad elfeledkezni arról, hogy hazánk az epidemiológiai krízis 1993-as mélypontjáról való felkapaszkodás éveiben jár, és a mortalitási viszonyait illetően a legrosszabb helyzetű nemzetek köz tartozik Európában - írják az elemzők.

Forrás:KSH

A 28 tagú EU születéskor várható átlagos élettartama valamennyi volt szocialiata országét meghaladja. A közép-európai régió hármas tagozódású, a legrövidebb életkilátásokkal rendelkező országok csoportjába Bulgária, Románia és Magyarország tartozik. A szláv államok többsége, Szlovákia, Lengyelország, Csehország és Horvátország jobb eredményeket produkál, Szlovénia és Ausztria képviselik a legmagasabb szintet.

Magyarországon hagyományosan évről évre több férfi vesztette életét, mint nő, de 2010-ben megfordult a trend, aminek az oka a férfiak halandóságának javulása, a női populáció nagyobb létszáma és a női lakosság fokozott elöregedése. A kiegyenlítődés felé mutató irányzat mögött a KSH elemzői a nemi szerepek határainak elmosódását és a két nem egészség-magatartása közötti különbség csökkenését is megnevezik.

Forrás:KSH

Magyarország a nemenkénti születéskor várható élettartam régiós összehasonlításában is az utolsó harmadban szerepel. A hazai életkilátások javulásában a férfiak születéskor várható élettartamának emelkedése játszott jelentős szerepet. Régiós szinten ennél nagyobb mértékű növekedés csak a szlovén férfiak körében volt tapasztalható. Azonban a mutató értéke 2011- ben Magyarországon még így is csak a 71,2-es értéket érte el.  A magyar nők életkilátásai régiós összevetésben kedvezőtlenebbül alakultak. Egy 2011-ben született magyar fiú csecsemő több mint hét évvel hamarabb halhat meg osztrák társánál, a lányoknál 5 év a különbség az osztrák újszülött javára.

Kép:
Forrás:KSH