Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy sikerült visszaszerezni a Seuso-kincs leletegyüttes második hét darabját, amelyek rögtön országjáró körútra is indulnak majd egy sikertelen közbeszerzés miatt - írja a Magyar Nemzet.

Az eredeti tervek szerint a műkincseket mostanra már el lehetett volna helyezni a Nemzeti Múzeumban, a tavaly decemberben kiírt közbeszerzéssel azonban nem sikerült beszerezni a tárolásukra alkalmas vitrineket. A két részre osztott tender ráadásul úgy lett eredménytelen, hogy három olyan cég is volt, aki mindkét részre adott be érvényes ajánlatot.

QP | Quality Placement

Több esetben adminisztratív okokból zárták ki az indulókat, az egyik társaság ajánlatát pedig azért utasították el, mert túl olcsón vállalta volna a munkát.

A bennmaradó ajánlatokat viszont túl drágának minősítették, miután a 16 vitrint - amelyekre eredetileg 48 millió forintot szántak - közel 86 millióért szállították volna le. Ezek fényében egyébként különösen vicces az, hogy az - amúgy drágább - második részben érvényes, de túl költséges ajánlatot leadó céget az első részből azért zárták ki, mert ott meg túl olcsónak tűnt. Az eredeti beszerzés alapján a vitrinek leszállítására szűk 4 hónapja lett volna a nyertesnek.

A Nemzeti Múzeum június utolsó napjaiban, durván két héttel a sikertelen első közbeszerzés részleteinek közzététele előtt írt ki új pályázatot, lényegében az előzővel azonos tartalommal, ebben azonban már csak 82 napja van a nyertesnek leszállítani az ultrabiztonságos vitrineket. Az ajánlatokat augusztus elejéig várják, így a tárolók valamikor novemberben érkezhetnek majd meg.

A Nemzeti Múzeum a lap szerint a kiállításhoz építési és villanyszerelési munkákat is rendelt, ezekhez az ajánlatokat már szerdán le kellett adni.