Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy sikerült visszaszerezni a Seuso-kincs leletegyüttes második hét darabját, amelyek rögtön országjáró körútra is indulnak majd egy sikertelen közbeszerzés miatt - írja a Magyar Nemzet.

Az eredeti tervek szerint a műkincseket mostanra már el lehetett volna helyezni a Nemzeti Múzeumban, a tavaly decemberben kiírt közbeszerzéssel azonban nem sikerült beszerezni a tárolásukra alkalmas vitrineket. A két részre osztott tender ráadásul úgy lett eredménytelen, hogy három olyan cég is volt, aki mindkét részre adott be érvényes ajánlatot.

Több esetben adminisztratív okokból zárták ki az indulókat, az egyik társaság ajánlatát pedig azért utasították el, mert túl olcsón vállalta volna a munkát.

A bennmaradó ajánlatokat viszont túl drágának minősítették, miután a 16 vitrint - amelyekre eredetileg 48 millió forintot szántak - közel 86 millióért szállították volna le. Ezek fényében egyébként különösen vicces az, hogy az - amúgy drágább - második részben érvényes, de túl költséges ajánlatot leadó céget az első részből azért zárták ki, mert ott meg túl olcsónak tűnt. Az eredeti beszerzés alapján a vitrinek leszállítására szűk 4 hónapja lett volna a nyertesnek.

A Nemzeti Múzeum június utolsó napjaiban, durván két héttel a sikertelen első közbeszerzés részleteinek közzététele előtt írt ki új pályázatot, lényegében az előzővel azonos tartalommal, ebben azonban már csak 82 napja van a nyertesnek leszállítani az ultrabiztonságos vitrineket. Az ajánlatokat augusztus elejéig várják, így a tárolók valamikor novemberben érkezhetnek majd meg.

A Nemzeti Múzeum a lap szerint a kiállításhoz építési és villanyszerelési munkákat is rendelt, ezekhez az ajánlatokat már szerdán le kellett adni.