Az OOI úabb öt évre megkapja a legmagasabb színvonalú európai onkológiai központoknak járó minősítést - újságolta a Magyar Időknek adott interjújában az intézet főigazgatója Polgár Csaba, akinek Kásler Miklós adta át posztját.

A váltással várható változások kapcsán a főigazgató úgy fogalmazott,  Magyarországon talán az OOI-ban lesz belőle a legkevesebb, hiszen ugyanaz az ember lesz a főnök, mint eddig, csak magasabb pozícióban.

A folyamatban lévő lévő fejlesztésekről elmondta, a legaktuálisabb a mellkasi központ fejlesztése és a tüdőtranszplantációs program kiterjesztése kormányzati támogatásból, ami még idén elkezdődik. Emellett épületépítésre és műszerpark fejlesztésre is sor kerül. Az Egészséges Budapest program (EBP) keretében egy új, ötszintes épületet fog kapni az intézmény, amelyben egynapos diagnosztikai központ is helyet kap. Ide kerül a patológiai osztály és a különböző kutatóosztályok, többek között az onkogenomika. Országos telemedicina-központot is kialakítanak, amellyel az összes hazai onkológiai központot összekapcsolják, és virtuális onkoteameket tartanak, így az összes érintett szakember együtt tud véleményezni anélkül, hogy más kórházba kellene utazniuk.

A rendszerben hosszú ideig diagnózisra és terápiára váró rákos betegekkel kapcsolatban Polgár Csaba azt mondta,

probléma akkor van, ha nem egyből a megyei onkológiára kerül a beteg, hanem például a háziorvoshoz, ahonnan szakrendelőbe küldik, és akár 4-5 hét is eltelik, mire a betegség kivizsgálására alkalmas ellátóhelyre kerül

Azon túl, hogy ezen változtatni kell, a képalkotó vizsgálatok várakozási idejét is fontos csökkenteni, ezért is cseréltek le számos CT- és MR-készüléket mind a fővárosban, mind vidéken. Ezek a fejlesztések az Egészséges Budapest program keretében folytatódni fognak."

Fotó: Pixabay