Gyorsul az egészségügyi dolgozók elvándorlása, olykor egész osztályokról állnak föl nagy számban a szakdolgozók - olvasható sonline.hu-n. Az Egyesült Királyságban 5024, Belgiumban 5203, Németországban 4541 felsőfokú végzettséget igénylő egészségügyi állást hirdettek a minap a hivatalos európai portálon. A kontinens harmincegy országából egymillió 251 ezer 399 álláshirdetés közül választhatott a szabad mozgású munkaerő, s egyik kurrens foglalkozásként orvosi, ápolói álláshelyek több tízezres lehetősége kínálta magát.

Az egészségügyi szektorban tavaly átlagban napi négy felmondás volt, s mint azt Szabó Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) somogyi szervezetének elnöke a sonline-hu-nak elmondta: a pótlékemelés és a készülő új bértábla nem old meg mindent, bár a szakállamtitkárság törekvését kétségkívül láttatja.

Mint kifejtette, ördögi körbe került a szakma, hiszen ahogy egyre többen kényszerülnek elhagyni a hazai pályát, és persze a legképzettebbeket és a legnagyobb tapasztalattal bírókat csábítják, egyre nagyobb teher hárul a maradókra. Akik között kevesebb a rutinos szakdolgozó. Az egyre nagyobb arányú orvos-elvándorlás is az ápolói terheket növeli.

Andrásofszky Zsolt, az orvoskamara megyei elnöke kiemelte, sokszor a minimumfeltételeket sem teljesítő kórházakban egyre nehezebb helyzetben gyógyítanak, s a hibalehetőséget a jövő még jobban büntetni tervezi. Csökkenő pihenőidő mellett kiégett és fásult orvosok miért vállalnák a kockázatot, ha az állam marasztalás helyett inkább szigorít. A főorvos a koratavaszi európai kutatást említi, mely vészharangot kongatott a kelet-európai országok orvoselvándorlása miatt. Mert ahol nincs életképes egészségügy, ott élet sincs...-olvasható a sonilne.hu-n.