"Lehetetlen igazolnom, hogy feleségem egyedül cselekedett. Erről csak az adott szavamban bízhatnak." - tette hozzá. Hildebrand bejelentette, hogy a svájci jegybankot ideiglenesen az alelnök Thomas Jordan vezeti majd. Az új jegybankelnök személyéről a kormány dönt majd.

Az SNB kormányzótanácsa tudomásul vette Hildebrand döntését és közleményben fejezte ki sajnálatát a lemondás miatt. A közleményben ugyanakkor hangsúlyozták: a jegybank monetáris politikája változatlan marad Philipp Hildebrand távozása után is, és továbbra is tartani kívánják a korábban meghatározott 1,20-as EUR/CHF árfolyamküszöböt.

Az SNB elnökét azután érte kemény kritika, mert feleségét bennfentes kereskeskedéssel vádolták meg. Kashya Hildebrand, aki korábban egy hedge fundnál dolgozott, és az utóbbi években pedig saját zürichi galériáját vezeti, augusztusban félmillió frankért vásárolt dollárt. A család privátbankjának, a Bank Sarasinnak egyik alkalmazottja kiszivárogtatta a tranzakciót a Svájci Néppárthoz közel álló ügyvédnek, aki pedig továbbította az információt a párt elnökének, Christoph Blochernek, aki az elmúlt időszakban már többször támadta az SNB-t.

A hírt követően a bank azonnali hatállyal felmondott az alkalmazottnak, akit a Reuters szerint öngyilkossági kísérlet miatt azóta egy pszichiátriai klinikára szállítottak. A klinika nem kommentálta a hírt. Az adatot kiszivárogtató Reto Tarnutzer hétfőn úgy nyilatkozott, hogy nem állt szándékában a nyilvánosság elé tárni a privát banki adatokat, és úgy vélte, hogy az SNB elnöknek nem kellene távoznia.

A szombati hír szerint Hildebrand nem szándékozott lemondani az ügy miatt és a svájci államfő,  Eveline Widmer-Schlumpf - aki az ország pénzügyminisztere is - sem látta okát a bankelnök lemondásának.

A hasonló vádakat elkerülve elemmett az SNB Banktanácsa úgy döntött, hogy külső könyvvizsgálócéget bíz meg minden olyan banktranzakció ellenőrzésével, amelyet a Kibővített Kormányzótanács tagjai hajtottak végre 2009 és 2011 között - közölte a svájci jegybank Banktanácsa szombaton.