A kormány nagyobb mértékben emelte a nyugdíjakat a 2016. év végi törvénykezési hajrában, mint amennyit a 2017-es költségvetésben terveztek: 0,9 százalék helyett 1,6 százalékkal - olvasható a portálon.

Most novemberben további 1 százalékos emelésben részesítették az arra jogosult időseket. Mégpedig visszamenőleg, illetve úgy, hogy az emelés beépült a járandóságokba. Az erre épülő, pár nap múlva esedékes további 3 százalékos növekmény azt jelenti, hogy az átlagos, teljes ellátásban adott, november előtt számolt nyugdíj valamivel több mint havi 124 ezer forintos összege csaknem 129 ezer forintra emelkedik. Vagyis amennyit utaltak még a nyáron, ahhoz képest közel 5000 forinttal emelkedik a nyugdíj havi összege a következő év elején - kalkulál az mfor.hu.

Nem lenne ennyi, ha a kormány nem végezte volna nagyvonalúan az inflációs számítását. Ha azonban az MNB számításaiból indulunk ki, és ezek szerint állapítanánk meg az idei kiegészítést, valamint a jövő évi emelést, akkor azt kapnánk, hogy januártól havonta átlagosan 1000 forinttal kisebb összeget utalnának a nyugdíjasoknak, mint amennyit a kormány kalkulációi alapján megkapnak az idősek. Így éves szinten 12 ezer forint plusz jöhet össze átlagosan.

Eközben 2018-ban jó eséllyel nem kell várni novemberig, hogy korrigálják a nyugdíjakat - ahogy az történt idén -, merthogy már januárban kiosztanak minden pénzt, még többet is, ami odaadható az időseknek a jogszabályok szerint.

Az államháztartás szempontjából ez azt jelenti, hogy 33,6 milliárd forinttal többet költ a kormány a nyugdíjasokra 2018-ban, mint amennyit a jogszabályokból következően költenie kellene. Ennyibe kerül ugyanis a különbözet, ami az eltérő inflációs számokból adódik.

Ez a számítás ráadásul nem érinti a nyugdíjprémiumot, valamint az Erzsébet-utalványt, mivel ezek a juttatások nem épülnek be a járandóságokba.