A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői hétfői előrejelzésükben azt valószínűsítették, hogy az alapkamat szempontjából a keddi ülés "eseménytelen" lesz, de a ház szerint a monetáris tanács valószínűleg hangsúlyozni fogja közleményében a növekvő bizonytalanságokat, és a Brexit lehetőségéből eredő, lefelé ható kockázatokat.

A JP Morgan elemzői szerint az MNB várhatóan további enyhítést helyez kilátásba arra az esetre, ha a brit népszavazáson a kilépést pártolók kerülnek többségbe, de az újabb monetáris enyhítés zöme a cég szerint nem szokványos intézkedésekből állna; ezek közé tartozhatna például az intervenció a BUBOR-piacon.

Úgy vélik, a magyar gazdasággal kapcsolatban a monetáris tanács közleménye várhatóan valamivel derűlátóbb hangvételű lesz, mint májusban. A legújabb aktivitási adatok ugyanis meglepően jók voltak, különösen az igen erőteljes ipari termelés.

A cég szerint azonban ez az adat valószínűleg nem lesz elég ahhoz, hogy a magyar gazdaság idei növekedési ütemét az MNB előrejelzésében szereplő 2,9 százalékra gyorsítsa. A JP Morgan elemzői 2016-ra a magyar hazai össztermék (GDP) 1,5 százalékos növekedésével számolnak.

A ház várakozása szerint az éves összevetésű infláció a következő hónapokban zéró környékén marad, és szeptemberben kezd gyorsulni. A cég elemzői 2016 végére is csak 1,5 százalékos, 2017 végére 2,7 százalékos - vagyis a 3 százalékos céltól még a jövő év végén is elmaradó - magyarországi inflációt várnak. A JP Morgan jelenlegi előrejelzése az, hogy ebben a környezetben az MNB 2017 végéig nem módosítja 0,9 százalékos alapkamatát.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is azt várják, hogy az MNB 2017 végéig változatlanul hagyja alapkamatát, tekintettel a nyomott inflációs ütemre, és arra, hogy az inflációt várhatóan jövőre is visszafogják a tervezett áfa-csökkentések.

A ház szerint a továbbra is robusztus növekedési kilátások, a magyar gazdaságban érvényesülő kibocsátási rés záródása és az infláció várható fokozatos élénkülése miatt korlátozott a további MNB-kamatcsökkentés esélye. A portfólió-beáramlások és a forint erősödése azonban nem konvencionális enyhítési lépések megfontolására késztetheti a jegybankot az árfolyam-erősödési nyomás ellentételezése végett - jósolták a Goldman Sachs londoni elemzői.

Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai hétfői előrejelzésükben szintén azt jósolták, hogy az MNB monetáris tanácsa nem módosítja az alapkamatot a keddi ülésen.

A Capital Economics elemzői szerint ugyanakkor a legutóbbi enyhítési ciklus 0,45 százalékpontnyi kamatcsökkentése után is "lehetne még érveket találni" a további enyhítés mellett, hiszen az infláció a múlt hónapban is elmaradt a várakozástól, és valószínűleg a belátható jövőben sem éri el a célszintet, emellett a magyar gazdaság növekedési teljesítménye is elmaradt az idei első negyedévben a térségi gazdaságokétól.

A ház szerint azonban a monetáris tanács múlt havi közleménye egyértelművé tette, hogy az enyhítési ciklus véget ért, így a Capital Economics várakozása az, hogy a magyar jegybank az idén már nem változtat az alapkamaton.