Idén júliusban az ipari termelői árak összességében 8,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. Az árváltozás hátterében alapvetően a bérek növekedése, az olajár-emelkedés és a forint gyengülése állt.

A belföldi értékesítési árak átlagosan 8,5 százalékkal nőttek, ezen belül a hattizednyi súlyt képviselő feldolgozóipar árai 9,2, a több mint egyharmadnyi súlyú energiaipar (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) árai 7,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz mérten. Az ipar exportértékesítési árai 8,4 százalékkal nőttek az előző év júliusihoz képest.

Az előző évi hasonló időszakhoz képest 2018. júliusban az ipar belföldi értékesítési árai 8,5 százalékkal emelkedtek. Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 11, a beruházási javakat gyártókban 5,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,3 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítés árai ugyanebben az időszakban 8,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a 96,4 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,8, a 3,4 százalék súlyú energiaiparban 20 százalékkal nőttek az árak ágazatspecifikus piaci hatások következtében.

2018. január-júliusban a 2017. január-júliusihoz képest a belföldi értékesítés árai 5, az exportértékesítéséi 4,9 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 4,9 százalékkal magasabbak voltak.

A kép forrása: Audi Hungaria Zrt.