Az országban indult látványos erdőtelepítési és ország-fásítási program alapvetően nem erdészeti-, hanem célszerű földhasznosítási és környezetvédelmi program - mondta Wisnovszky Károly, a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) Erdészeti Főosztályának vezetője. 2019. július 1-én megalakult NFK ellátja azokat a nem hatósági jellegű erdészeti, erdőgazdálkodási igazgatási feladatokat is, amit korábban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzett.

Átkerült például az NFK-hoz az erdőtervezés, ami azért fontos, mert erdőgazdálkodást folytatni csak a közérdekkel összhangban, hosszú távra előrelátóan, erdőtervek alapján lehet. Az állam tízévente egy kerettervet, úgynevezett körzeti erdőtervet készít. Ennek végrehajtását az erdőfelügyelet ellenőrzi, az NFK Erdészeti Főosztályán pedig ennek a tevékenységnek az irányítása folyik - magyarázta Wisnovszky Károly.

Az NFK-nál összehangolják a megyékben dolgozó erdőfelügyelők jogszerű működését, az Országos Erdőállomány Adat működtetése szintén az NFK-hoz került át a Nébihtől. Az erdőterületeket az erdészeti igazgatás helyrajzi számhoz kötődően, erdőrészletekben tartja nyilván. Az adattár 600 ezer erdőrészletet tartalmaz, sok millió adattal, melyeknek tizedét újítják meg egy-egy erdőtervezésné. A központnál követik a bejelentett és végrehajtott fakitermeléseket, illetve vizsgálják az erdőfelújítások menetét, terv szerinti megvalósulását.

A 2 millió hektár magyar erdő 55 százaléka van állami tulajdonban. A nyilvántartásban ötven-, de egyhektáros erdőrészlet is van, a hazai átlagos erdőrészlet körülbelül 5 hektár, miközben az erdőhasználatra jogosult erdőgazdálkodók 40 ezren vannak. A teljes erdőterület körülbelül a felén 22 erdőgazdaság a vagyonkezelő, de más állami intézmények is kezelnek jelentősebb területeket, például a nemzeti parkok, a honvédség vagy a vízügy. A fennmaradó 1 millió hektáron pedig 39,9 ezer használó osztozik. A tulajdonosok 95 százalékban megbíznak egy kezelőt azzal, hogy az erdőjükről gondoskodjon, azt hasznosítsa.

Az erdőtulajdonosokat nem az NFK-nál tartják nyilván, ők az ingatlannyilvántartásból kapott, helyrajzi számokhoz kötött adatokat használják - tette hozzá a főosztályvezető. A tulajdonformáról van részlethez kötött információjuk, illetve a használati szerződések is segítik az azonosítást.