Ahogy egyre több területet vontak be az elmúlt években a fizetős zónába Budapesten, úgy nőtt a fehér foltok terheltsége. Ez különösen rosszul érintette többek között az XI. kerületi lakókat főként a Gellérthegyen és Szentimre városban, de az M4 metró miatt a kelenföldiek is nehezebben találnak parkolóhelyet.

Változások lesznek még a XII kerületben és Zuglóban is.

Újbuda

Fizetős lesz a XI. kerületben a Bocskai út-Karolina út-Villányi út-Tas vezér utca által határolt terület, mivel a parkolóhelyek telítettsége 91,4 százalékos.

A díj 265 forint lesz óránként a maximális várakozási idő 4 óra.

A Gellérthegy teljes XI. kerületi része is fizetős lesz. Ezt szintén a jelentős várakozási igénnyel indokolják, a telítettség 80,4 százalékos.

A tervek szerint itt is 265 forintot kell majd fizetni és 4 óra lesz a maximális várakozási idő.

Bevonják a fizetős övezetbe az Őrmezői lakótelepet is. Ezt a kerület már az M4 metró átadása előtt kezdeményezte, de akkor meghiúsult. A felmérések szerint a körzet telítettsége 89,4 százalékos.

A díj 175 forint lesz időtartam-korlátozás nélkül.

Az Infopark területéről szintén száműzik a "P+R autósokat". Egyedül az állami tulajdonban lévő rövid Warga László út maradhat ingyenes.

Az Infoparkban nagyon magas 98,4 százalékos a telítettség, a díj 175 forint lesz, korlátozás nélkül.

Fizetős lesz Kelenföld is, egészen pontosan a Szerémi út-Galvani utca-Andor utca-Egér út-vasút-Hamzsabégi út által határolt terület.

A kihasználtság 82,8 százalékos ezért 175 lesz a díj korlátozás nélkül.

További drágulás

Újbuda képviselő testülete azt is javasolta, hogy azokon a területeken ahol eddig is fizetni kellett, a 350 forintos díj legyen 440 forint, a 175-ös körzetek pedig legyenek 265-ösök. Ahol azonban eddig is 265 forintot kellett fizetni, ott az egységesítés jegyében maradjon is ennyi.

Elege lett Hegyvidéknek

A XII. kerületben most új területek bevonásáról nem döntenek, azonban arról szavaznak majd a képviselők, hogy 18:00 óra helyett 20:00 óráig kelljen fizetni. Ezt azzal magyarázzák, hogy sport-, bevásárló-, kulturális és szabadidőközpontok közönsége hat után már inkább az utcán parkol elvéve a helyet a lakóktól. Hamarosan a vendégek kénytelenek lesznek a mélygarázsokat igénybe venni este is.

Újabb területek Zuglóban

Zuglóban nemrég tették fizetőssé a Hungária körúttól a belváros felé eső részt, hamarosan azonban a másik oldalon is megszűnik az ingyenes parkolás. Itt 88 százalékos lett a telítettség azóta, hogy például az  Ötvenhatosok teréről és Istvánmezőről kiszorultak az autósok.

A díj nem lesz magas, 175 forint, időkorlát nélkül.

Változik az Állatkerti körút parkolása is. Arra rájöttek, hogy a nem túl olcsó állatkerti belépő mellé az 525 forintos parkolási díj sok lesz, így a terv most az, hogy a ligeti főszezonban 265, azon kívül 175 forint legyen a díj.

Azért pedig, hogy ennek legyen értelme, a liget többi részén - kivéve az Ötvenhatosok terét - a 440 forintos díjat 350-re csökkentik. Így talán nem menekülnek az autósok az Állatkert elé és nem kell a látogatóknak sokat gyalogolniuk.

A kép forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.