Mint egy trójai faló, úgy csapja be és csempészi át a speciális nanokapszulás csomagolás a hatóanyagot a vér-agy gáton. Ez a szorosan kapcsolódó sejtekből álló hálózat ugyanis zárókapuként működik, és számos anyag bejutását, így a mérgezők mellett a gyógyító molekulákét eljutását is lehetetlenné teszi az agy területére. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszék, valamint az Általános Orvostudományi Kar Orvosi Vegytani Intézet emeritus professzora, Dékány Imre által kifejlesztett gyógyszerhordozó anyag viszont kicselezi a természet biológiai védekező rendszerét.

Ez a rendkívül pici, 100-150 nanométer átmérőjű, fehérje alapú kapszula képes megkötni a 2-10 nanométer méretű gyógyszermolekulát, egyfajta magot képezve köré, majd a hagymához hasonlítható biopolimer héjjal, egy nagyobb molekulával még egyszer befedi, azaz a hatóanyagot "becsomagolja", és az így juthat el a kezelendő területre, legyen szó a milliókat kínzó migrénről, az agyvérzés utáni rehabilitációról, vagy a a sclerosis multiplexes betegek kezeléséről.

Az országban évente közel 30-35 ezer embert ér szélütés, megközelítően 35 ezren szenvednek Parkinson-kórban, a sclerosis multiplexes betegek száma pedig eléri a 9 ezret, és másfél millióra tehető azok száma, akik migrénben szenvednek, tehát azok köre, akiken az új, tudományos kísérletekben is igazolt hatékonyságú nanokapszulás gyógyszertovábbítás segíthet, idehaza is nagyon széles, világszerte pedig százmilliók életét teheti elviselhetőbbé a magyar fejlesztés.