A Gellérthegyi Sikló Kft. szakértő építész csapata másfél évtizede azon dolgozik, hogy megvalósulhasson az a hiánypótló fejlesztés, ami a Gellért-hegyet környezetbarát módon kapcsolná be a főváros közlekedésébe - írja a vállalat közleménye. Ha a projekt megvalósulna, akkor annak megkerülhetetlen részét képezné egyes fák kivágása is.

A vállalat az építéssel kapcsolatos hatástanulmányban szereplő 94 fa kivágására érvényes engedéllyel rendelkezik. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy 35 fát pusztán az egészségi állapota miatt is ki kell vágni. A kivágott fák pótlására a társaság közel kilencszáz előnevelt fát ültetését vállalná. A pótlás pontos helyét a terület tulajdonosai, az illetékes hatóságok és kezelők jelölhetik ki, a beruházó nyitott az ezzel kapcsolatos egyeztetésekre.

A beruházás eredményeképpen, a turistabusz-forgalom kiváltásának köszönhetően az egész városrész tisztább, biztonságosabb, összességében nézve élhetőbb lenne. A levegő minősége javulna, és a Citadellánál található buszparkoló megszüntetésével és füvesítésével jelentős zöldterület alakulhatna ki. A beruházó cég szerint emellett a gellérthegyi sikló, ha megépítenék, növelné Budapest idegenforgalmát.