A magyar gazdaság teljesítménye ebben a negyedévben 0,8 százalékot esett az előző három hónaphoz képest, ami az Európai Unió országai közül a legrosszabb eredmény; negyedéves csökkenést ráadásul Magyarországon kívül csak Görögország és Lengyelország produkált. A lassulást részben a befektetések 9,6 százalékos visszaesése, illetve az autóipar teljesítményének csökkenése okozta - írja a lap.

A cikk szerzője megszólaltatta Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert is, aki úgy vélte az FT-nek, hogy a magyar gazdaság kilátásai jobbak, mint ahogy azt a bírálók állítják. Az idei első negyedévi GDP-adatokat kedvezőtlen hírnek nevezte és hozzátette: a kormány fenntartja a 2,5 százalékos idei és a 3,1 százalékos jövő évi növekedésről szóló előrejelzését.

Emellett az FT-nek még arról is beszélt, hogy Magyarország 2008-ban, már Görögország előtt csődhelyzetbe került, és a kormányváltás után, hat év megfeszített munkával sikerült konszolidálni a gazdaságot. A GDP-arányos adósságráta a 2010 előtt mért 80 százalék feletti szintről 76 százalék alá csökkent.

Szerinte szükség van a kereslet élénkítésére, és ezt szolgálja a 2017-re szóló költségvetési tervezet az áfacsökkentésekkel, a közszférabeli fizetések emelésével és a beruházások támogatásával.Varga szerint a bankszektorral szembeni új hozzáállást jelzi, hogy az idén csökkentek a bankadók, és jövőre tovább mérséklődnek.

A Financial Times mindazonáltal felidézte, hogy a fejlett ipari országok Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) a minap 2,4 százalékról 1,6 százalékra rontotta a magyar gazdaság idei növekedésére adott becslését. A lap kommentárja szerint egy ilyen ütemű növekedés visszavetné Orbán Viktor miniszterelnök azon igyekezetét, amellyel az "alternatív" gazdasági hozzáállást próbálja igazolni, és azt bemutatni, hogy ezzel is elérhető fenntartható növekedés.

A Financial Times értékelése szerint az idei első negyedévi GDP-adatok is már csapást jelentenek a takarékossági szigort elvető, "populista gazdaságpolitikai intézkedéseket" pártoló gazdasági megközelítésre.