Minden ötezernél kevesebb lakosú kistelepülés egymillió forintot igényelhet falunapok szervezésére a Magyar falu programban, erről hamarosan kormánydöntés születik. Azok a települések, amelyek már tartottak falunapot, utólag is igényelhetik a támogatást, a pályázati felhívást követően - jelentette be az MTI szerint Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Július végén jelent meg a kormány határozata a Magyar Közlönyben, amely az ötezer fő vagy ennél kevesebb állandó lakosságszámmal rendelkező települések önkormányzati rendezvényeinek támogatására 2 milliárd 881 millió forintot különített el. Ebből finanszírozzák a falunapokat is.

A nagyobb szabású rendezvényeket a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos és a Nemzeti Művelődési Intézet Nkft. szervezi, az utóbbi társaság ehhez kapott plusz 86 millió forintot is.

Koncertekre is ad pénzt a kormány

A kormány egy másik határozatában 356 könnyűzenei koncert megrendezéséhez biztosított 4 milliárd 998 millió forintot. Ennek keretében a falunapok koncertjeire is adnak támogatást.

A programtervet a Rogán Antal felügyelete alatt működő Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.-nek kellett augusztus 1-jéig kidolgozni. Idén augusztustól októberig az alábbi bontásban tervezik a 356 koncertet:

  • nagyvárosi események és nagykoncertek (40 koncert),
  • kisvárosi események és koncertek (216 koncert),
  • falunap jellegű események (100 koncert).