Salamoni döntést hozott a néppárti bölcsek tanácsa a Fidesz tagsága ügyében - értesült a FAZ. A hármak egyfelől azt akarják, hogy Orbán Viktor maradjon a pártcsalád tagja, másfelől elvárják, hogy nyilvánosan adjon jelzést, mármint hogy megtér, bár erre ezidáig nem volt hajlandó - írja a német lap.

Viszont amíg erre a Fidesz nem hajlandó, addig a bölcsek szerint jegelni kell a magyar párt tagsági jogait, azaz marad a felfüggesztés. Vagyis a fideszes képviselők részt vehetnek a frakcióüléseken, de semmiféle tisztséget nem tölthetnek be. Orbán Viktor miniszterelnök ugyanakkor nem mehet el az Európai Tanácsülések előtt szokásos egyeztetésekre, ahol az álláspontokat egyeztetik a kereszténydemokrata állam- és kormányfők.

A FAZ információi szerint Orbán nem tanúsított túlzottan nagy együttműködési hajlandóságot a "bölcsekkel", az októberi és decemberi brüsszeli találkozójukon. A testület elsősorban a CEU kapcsán várt tőle előrelépést, ám a magyar miniszterelnök nem kívánt azon az álláspontján változtatni, hogy a magyar származású amerikai milliárdos Soros Györgyöt az állam ellenségének tekintse. Csak egy dologban engedett november elején: lemondott a közigazgatási bíróságok felállításáról.

A FAZ cikke is megerősíti azt a Bloomberg értesülést, miszerint a három bölcsnek nem sikerült konszenzusra jutnia a helyzet értékelését illetően. Míg az osztrák Wolfgang Schüssel a Fideszt bent tartaná az EPP-ben, a belga Herman Van Rompuy a FIdesz kizárását szorgalmazza, a német Hans-Gert Pöttering pedig köztes álláspontot képvisel - ezzel is tükrözve a FAZ szerint az EPP megosztottságát a kérdésben.

A múlt héten, amikor a magyar és a lengyel ügyről vitázott az Európai Parlament és a jogállamisági eljárás felgyorsításáról szavazott, az EPP-ből 89-en szavaztak a döntés mellett, 35-en ellene és 21-en tartózkodtak.

Az ellentétek tükrözik a pártcsalád és a frakció megosztottságát, ami megmutatkozott a múlt héten is, amikor az EP a magyar és a lengyel kormány elleni jogállami eljárás felgyorsításáról szavazott. Az EPP-ből 89-en voksoltak mellette, 35-en ellene, 21-en pedig tartózkodtak, köztük a 29-tagú CDU-CSU koalíció 9 képviselőjével.

A FAZ emlékeztet, hogy kedden Daniel Caspary, a CDU-CSU pártszövetség európai parlamenti delegációvezetője egy újabb jelzést adott arra vonatkozóan, hogy a két félnek együtt kell az útját folytatnia, de azt is kijelentette, hogy a Fidesznek továbbra is felfüggesztve kell maradnia.

A FAZ szerint most Donald Tusknak - aki Orbán egyik legkeményebb kritikusa - kell állást foglalnia. A FAZ szerint az EPP a február 3-i kongresszusán határoz majd a további lépésekről.