A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői hétfői prognózisukban közölték: a januárban mért mínusz 1,4 százalék után a múlt hónapra a fogyasztói árindex 1,2 százalékos tizenkét havi összevetésű csökkenését várják. A ház elemzői szerint a magyarországi defláció valószínűleg januárban érte el mélypontját, és az árcsökkenés üteme februárban már lassult, elsősorban az üzemanyagárak emelkedése, valamint az élelmiszerek és a szolgáltatások esetében belépő éves bázishatások miatt.

A JP Morgan londoni elemzőinek számításai szerint a magyarországi kiskereskedelmi üzemanyagárak februárban 1,6 százalékkal emelkedtek havi összevetésben.
A ház jelenlegi várakozása mindazonáltal az, hogy a teljes kosárra számolt defláció októberig kitart. A cég által az előző havi inflációs adatsor után kialakított előrejelzés szerint a tizenkét havi magyar infláció 2015 végén 1,1 százalék lesz, és 2016-ban is csak 2 százalékig emelkedik, vagyis még jövőre is jócskán elmarad a Magyar Nemzeti Bank (MNB) céljától.

A JP Morgan londoni elemzőinek prognózisa szerint az MNB ebben az inflációs környezetben az idei év közepéig 1,60 százalékra csökkenti alapkamatát a jelenlegi 2,10 százalékról. A cég már erre a hónapra jósolja az első enyhítést, amely várakozása szerint 0,20 százalékpontos lehet. A JP Morgan elemzői áprilisra is 0,20 százalékpontos, májusra vagy júniusra pedig egy végső, 0,10 százalékpontos MNB-kamatcsökkentést várnak.

A londoni elemzői közösségben vannak ennél agresszívabb MNB-kamatcsökkentési előrejelzések is. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays februárra is a januárihoz hasonló, mínusz 1,4 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációval számol. A cég londoni elemzői hangsúlyozták, hogy az általuk várt stabilizáció a magyar fogyasztói árindex négyhavi folyamatos csökkenését követné.

A Barclays közgazdászai márciusra - a konszenzusnak megfelelően - 0,20 százalékpontos kamatcsökkentést várnak az MNB-től. A ház előrejelzése szerint azonban a magyar jegybank egészen az 1,50 százalékpontos alapkamat elérésig folytatja az enyhítési ciklust, vagyis a Barclays összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számol.

A cég londoni elemzői szerint az 1,50 százalékos alapkamat elérése után az MNB valószínűleg szünetet tart, de nem zárható ki később még további enyhítés, ha azt a gazdasági adatok alátámasztják. Ha a globális infláció nem lódul meg meredek ívben, a Barclays egészen 2017-ig nem számít az MNB alapkamatának emelésére.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni elemzői is a magyarországi defláció stabilizálódását várják a múlt hónapra, szintén 1,4 százalékos éves szintű árcsökkenést jósolva. A GS közgazdászai szerint az alacsony inflációval jellemzett külső környezet és a helyi valuták múlt havi erősödése a közép- és kelet-európai EU-gazdaságokban általánosságban is meghosszabbítja a deflációs időszakot. A ház szerint a defláció Magyarországon és Lengyelországban is hamarosan eléri mélypontját, de az idei harmadik negyedév végéig várhatóan kitart.

A Goldman Sachs londoni elemzőinek várakozása szerint ezután azonban meglehetősen felgyorsul az infláció, és Magyarországon 2016 első felében eléri a 2,2-2,5 százalékot, elsősorban a bázishatások belépése, valamint az üzemanyag- és az élelmiszerárak emelkedése miatt. A GS elemzői mindazonáltal azzal számolnak, hogy az éves összevetésű infláció még 2017 első felében is az MNB 3 százalékos célja alatt lesz.