A 2013-as keresztféléves felsőoktatási felvételi eljárás "központi eljárás", melyet a felsőoktatási intézmények felvételi eljárásairól szóló kormányrendelet szabályoz. Ennek megfelelően minden intézménybe, a www.felvi.hu honlapon elérhető elektronikus jelentkezési felületen keresztül az e-jelentkezéssel vagy az Oktatási Hivatal által kibocsátott felsőoktatási felvételi jelentkezési lapon lehet jelentkezni. A jelentkezési határidő november 15.

A BME-n sok saját hallgató jelentkezik

A szakok meghirdetésével kapcsolatban nagy eltérések mutatkoznak az egyetemek, főiskolák között. A Budapesti Közgazdaságtudományi és Műszaki Egyetemen (BME) például nagyon sok BSc-szaka 3,5 éves, ezért az "egyenes folytatás" (MSc) ilyenkor van. Csak MSc szakokra hirdetett az egyetem felvételit, elsősorban a "saját" BSc hallgatóink szoktak jelentkezni - tudta meg a Napi Gazdaság Komócsin Zoltántól, a BME Központi Tanulmányi Hivatal (KTH) igazgató-helyettesétől, aki szerint a más intézményben BSc végzettséget szerzettek elsősorban a BME gazdasági szakaira jelentkeznek nagyobb számban.

A BGF-ra országszerte jönnek marketinget tanulni

A Budapesti Gazdasági Főiskola (BGF) - a korábbi évekhez hasonlóan a Külkereskedelmi Kar (BGF-KKK) által meghirdetett marketing mesterképzést kínálja mind nappali, mind levelező munkarendben, magyar állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában. A marketing mesterképzési szak a gazdaságtudományok képzési területéhez tartozik. A képzésre nappali munkarendben 50 főt, levelezőn 60 főt várnak. Az intézmény összességében gazdaságtudományi képzési területe, alap- és mesterképzési szakokra, budapesti képzéseire jóval több jelentkezőt is fel tud venni 2013 szeptemberében és februárjában induló képzéseire nappali munkarendben 3087, levelező munkarendben 1234 hallgatót.

A BGF-KKK marketing mesterképzéseire jelentkezőknek - a szakmai ismereteiket és motivációjukat felmérő - szóbeli felvételi vizsgát kell tenniük december 12-18. között. A felvételi vizsgán elért eredményük és az alapképzésben szerzett oklevelük átlageredménye alapján, valamint a többletteljesítményekre kapott pontok alapján rangsorolják a jelentkezőket. A ponthatárokat január 24-én "húzzák meg". A főiskola mesterképzési szakjai - így a marketing mesterképzési szak is - Magyarország egyik legnépszerűbb és legnagyobb létszámú mesterképzési szakjai közé tartoznak (a BGF által meghirdetett 6 mesterképzési szakon jelenleg több mint 1000 hallgató tanul két évfolyamon). A marketing mesterszakra az egész országból, más felsőoktatási intézményekben alapképzést szerzett hallgatók is nagy számban jelentkeznek. Elsősorban gazdaságtudományi alapképzésen, ezen belül is kereskedelem és marketing szakon végzettek jelentkeznek a legnagyobb számban.

Az ELTE két szakot hirdetett meg

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) csak két szakot hirdetett meg a keresztféléves felvételi eljárásban: a vegyész mesterképzési szakot nappali, valamint a programtervező informatikus mesterképzési szakot nappali és esti munkarendben. Mindkét szakon 5-20 közötti irányszámmal kalkulálnak. Ezekre lehet jelentkezni állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában, de az egyetem abban bízik, hogy a kormányzat az önköltséges formára felvett jelentkezőknek is felajánlja majd a részösztöndíjas státuszt, amely alapján a hallgatónak csupán a szak önköltségének felét kell megfizetnie.