A szakértő szerint a feketeleves a harmadik negyedévben jön, mivel hagyományosan ekkor keletkezne az agrárium éves bevételeinek 35 százaléka. Úgy véli, az élelmiszer-gazdaság szereplői mintegy 20 százalék körüli visszaesésre készülhetnek. Fekete évnek minősíti az ideit a hazai mezőgazdaságban a Népszabadság. A tavaszi fagy és az aszály legalább harmadát elvitte az élelmiszer-gazdaság bevételeinek. A hús-, gyümölcs-, zöldségfeldolgozás és az üdítőital-termelés kivételével a többi ágazatban jelentős, 10-60 százalékos a visszaesés. Boródi Attila, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (Éfosz) ügyvezető alelnöke szerint folytatódik a multinacionális vállalkozások kivonulása a hazai piacról, ahol mindössze 2 százalék az átlagos jövedelmezőség. A tej-, növényolaj- és cukoripari változások szerinte arra utalnak, hogy nemcsak a gyártást viszik el, hanem egyre több gyárkapura is lakat kerül. Egyes szakértők szerint az áremelkedés és a reálkeresetek mérséklődése miatt fogyasztáscsökkenéssel kell számolni, illetve várhatóan nő az olcsóbb termékek népszerűsége. A növénytermelőknek csak kis része lesz nyereséges idén, az állattenyésztők számára pedig nehéz hónapok következnek - mondta Magyar György, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára, aki szerint nem kizárt, hogy sorozatos felszámolások, csődök előtt áll a mezőgazdaság. A Pékszövetség elnöke közölte: már megkezdődtek az áremelések a sütőiparban, a kereskedőkkel folytatott tárgyalások napokon belül bejeződnek. Ilonka Boldizsár nem cáfolta azt az értesülést, amely szerint egyes sütödék már 10-20 százalékkal csökkentették kenyértermelésüket, mivel ma már több fogy péksüteményekből és negyed kilós kenyérféleségekből, míg kilós és félkilós termékekből kevesebb.