Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Veszprém megyében 2021. július 7. és augusztus 2. közötti időszakban 16 építőipari vállalkozást vetettek fogyasztóvédelmi ellenőrzés alá. Az ágazatban a foglalkoztatók minden esetben jogsértő magatartást tanúsítottak a munkavállalók foglalkoztatása során. Azaz 25 foglalkoztatás-felügyeleti és munkavédelmi ellenőrzést hajtottak végre, ebből 25 esetben állapítottak meg szabálytalanságot és összesen 1,78 millió forint összegű bírságot szabtak ki - írja a hirbalaton.hu a Veszprém Megyei Kormányhivatal közleménye alapján.

A vizsgált egységekben a leggyakrabban ár feltüntetési hiányosságok, illetve a vásárlók könyvének nem megfelelő elhelyezése fordult elő. Jellemző jogsértés, hogy a munkaidő-nyilvántartásokat nem tartják a munkavégzés helyszínén, annak ellenőrzésére az eljáró kormánytisztviselőnek azonnal nincs lehetősége, így a napi munkaidő túllépése, illetve a napi pihenőidő be nem tartása esetén nincs módja az érintett foglalkoztatottat eltiltani a munkavégzéstől.

A Balaton-menti ellenőrzéseket átfogó, az építőipai tevékenységet végzők körében az ország egész területére kiterjedő, összehangolt ellenőrzési kampány keretében végezték a hatóságok. Az országosan több mint 2 ezer vizsgálatban a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakterületi hatóságai mellett az adóhatóság és a rendészeti szervek is részt vettek. A vizsgálatok a foglalkoztatás-felügyelet, a munkavédelmi és munkaügy, az építésfelügyelet, a fogyasztóvédelem, a műszaki biztonsági, valamint a környezetvédelem, természetvédelem és hulladékgazdálkodás területére terjedtek ki.

A legtöbb problémát a foglalkoztatás, a munkavédelem és az építésfelügyelet terén tapasztalták a szakemberek. Továbbra is jellemző a bejelentés nélkül foglalkoztatás, illetve a munkaidő-nyilvántartás vezetésének hiánya.

Kiderült, hogy az építési kedv növekedésével nem járt együtt a munkavédelmi szabályok betartása, mert évről évre ugyanazon szabálytalanságokat, hiányosságokat tárják fel. Szintén gyakori tapasztalat volt nemcsak a védőeszközök biztosításának illetve használatának elmulasztása (védősisak, védőcipő, légzés- és hallás védelem), hanem a megfelelő munkaeszközök hiánya is. Ugyancsak visszatérő problémát jelentett a nem biztonságos munkakörnyezet (rossz világítás, mechanikai védelem hiánya pl. elektromos kábeleknél, nem megfelelő műszaki állapotú állványzat, nem megtámasztott munkagödör, porvédelem hiánya stb.) – áll a Veszprém Megyei Kormányhivatal beszámolójában.