Monetáris szempontból kifejezetten erős kontroll alatt vannak a fogyasztói árak, ezt nem csak a csütörtöki inflációs adat, hanem a ma közzétett alapfolyamat-mutatók is megerősítették. Mint ismert, a fogyasztói árindex a decemberi 5 százalékról 3,7 százalékra süllyedt januárban, és elemzők szerint az év végéig 3,2 százalékon stabilizálódhat, de bázishatások miatt a nyáron lehetnek olyan hónapok, amikor 3 százalékra vagy az alá esik majd az éves árindex. Ezzel párhuzamosan idén januárban az indirekt adóktól szűrt maginfláció is süllyedt, a decemberi 2,5 százalékról 1,9 százalékra.

A fogyasztói árindex és a szűrt maginfláció mellett két új mutatóval is segíti az MNB az inflációs folyamatok megértését. A ritkán változó árú termékek inflációja januárban 1,5 százalékra mérséklődött az előző havi 2 százalékról, míg a keresletérzékeny infláció 2,1 százalékról 1,6 százalékra esett. Vagyis az az alapfolyamat, ami januárban fékezte a drágulást, nevezetesen a tavalyi két százalékpontos áfaemelés kiesése a bázisból, érződik a maginflációs és az egyéb szűrt mutatók tekintetében is.

A most közzétett alapmutatókból jól látszik az a monetáris szempontból fontos folyamat, hogy az elmúlt 7 hónapban süllyedő pályán mozogtak, és egyik mutató sem haladta meg a fogyasztói árindexet. Az MNB szerint ezek az alapfolyamat-mutatók a hagyományos indexeknél kevésbé változékonyak, havi alakulásuk az inflációs környezet megbízhatóbb indikátora.

A Magyar Nemzeti Bank idéntől nem negyedévente, hanem havonta teszi közzé a fogyasztói árindex alapmutatóit. Az indirekt adóktól szűrt maginflációs és fogyasztói árindex ábrák mellett két új mutatót is közöl a jegybank: az egyik a ritkán változó árú termékek inflációja, ami azon fogyasztói árindex tételekből áll össze, amelyek bolti szintű árainak legfeljebb 15 százaléka változik havonta. (E körbe tartozik többek közt a szobabútor, az új és használt személygépkocsi, a munkahelyi és éttermi étkezés, a divatáru, az ékszerek, illetve a férfi és a gyermek lábbeli.) Emellett publikálják a keresletérzékeny inflációs mutatót is, amely a maginflációból a feldolgozott élelmiszerek kiszűrésével készül. (A keresletérzékeny cikkek köre valamivel szélesebb kört jelent a ritkán változó árú termékekéhez képest, de jelentős átfedés van a két csoport között.)