Hazánkban 2015. év 3-11. naptári hete között országos influenzajárvány bontakozott ki, több mint félmillióan fordultak ekkor  orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A járvány Európa több más országában is jóval több megbetegedéssel járt, mint az előző szezonban. Az első év negyedévében 15 európai országban, köztük Magyarországon is, a 65 évesnél idősebbek körében többlethalálozást mutattak ki, melyet elemzők részben az influenzának és szövődményeinek tulajdonítanak - írja az ÁNTSZ.

A influenza megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás. A vakcina összetételére minden évben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) tesz közzé ajánlást az előző szezonban leggyakrabban azonosított vírusok alapján. Az új összetételű influenza elleni vakcinák hatékonyságát és biztonságosságát minden gyártónak klinikai vizsgálattal kell igazolni.

Hazánkban - az elmúlt évekhez hasonlóan - 1,3 millió térítésmentes vakcina áll rendelkezésre a rizikócsoportokba tartozók számára. Térítésmentes védőoltásra jogosult kivétel nélkül minden 60 évesnél idősebb személy, de például az asztmások, cukorbetegek, szív-érrendszeri betegségben szenvedők és a várandós nők is. Az ÁNTSZ honlapján részletes tájékoztató található a jogosultak köréről. Az ÁNTSZ azok számára is javasolja az influenza elleni vakcina beadatását, akik nem jogosultak térítésmentes védőoltásra. Számukra gyógyszertári forgalomban, orvosi rendelvényre érhető el az oltóanyag.