A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Az adatszolgáltatás nemcsak a bank és az USA adóhatósága között valósulhat meg, Magyarország más államok mellett ugyanis kormányközi megállapodást indított az USA-val. A magyar−amerikai megállapodás az úgynevezett FATCA szabályozással kapcsolatos kötelezettségeket a belső jog részévé teszi, így kötelezőek lesznek minden magyar pénzügyi intézmény számára is. A jelentéstételi kötelezettséget a NAV-val szemben kell teljesíteni, ezt követően a hatóság veszi fel a kapcsolatot a társszervvel.

A FATCA szabályozás kialakítása és a rendszer elindítása több évvel ezelőtt indult, célja, hogy az adóhatóság még több adattal rendelkezzen az amerikai állampolgárok pénzügyi műveleteiről. A szabályozás előírja valamennyi USA-n kívüli pénzügyi vállalkozás számára, hogy bizonyos adatokat folyamatosan megküldjön az adóhatóságnak az amerikai ügyfelek pénzmozgásairól, ha ezt nem teszi meg, 30 százalékos forrásadót kell fizetnie a pénzintézetnek. Lehet olyan forgatókönyv, amelynél ez az adó még mindig jobb, mint ha kiderülne a pénz útja, forrása és iránya, az azonban biztos, hogy egyetlen európai bank sem fogja ezt vállalni.

Az IRS által közzétett indoklás szerint a határidő-módosítás hátterében elsősorban azok a gyakorlati problémák állnak, amelyek a FATCA-szabályok különböző országok belső jogrendszerébe illesztésének során merültek fel. A fentieken túl a kormányközi megállapodások aláírása és ratifikálása az előzetes várakozásokhoz képest lassabban halad. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának (Treasury) és adóhatóságának célja ugyanis az, hogy minél több országgal szülessen ilyen megállapodás, hiszen ezek nagymértékben segítik a FATCA-szabályok hatékony működését − mondta Veszprémi István, a Deloitte adópartnere.