A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

A 22-es főút és a helyi vasútállomás közvetlen közelében lévő, 5,8 hektáros területen összesen 11,6 ezer négyzetméternyi, újszerű állapotban lévő létesítmény (üzem, raktár, csomagolóüzem, karbantartó és szerszámkészítő műhely, kiszolgáló helyiségek) található. A géppark lehetővé teszi, hogy kézzel készülő, egyedi vagy sorozatgyártású termékeket készítsenek. Értékesítenek többek között három nagy teljesítményű, úgynevezett gyertyahúzót, két gyertyaprést, egy teamécsesek előállítására alkalmas berendezést, valamint a teljes öntőformakészletet is. Az üzem bérbe adva jelenleg is működik, így az ingatlanra és az eszközökre kizárólag egyben lehet pályázni a felszámoló Novent Kft.-hez, a határidő szeptember 3-án jár le.

A dán tulajdonban lévő Euro Candle Kft. 2000 nyarán kezdett el termelni a szécsényi gyárban, szinte kizárólag exportra készültek az asztali, adventi, aromaterápiás, aranyszálas és rusztikus, valamint ajándék gyertyák és teamécsesek. A nevét később HOH Candlesre változtató társaság fénykorában több mint 500 dolgozót foglalkoztatott. Sikereiket elsősorban annak köszönhették, hogy folyamatosan fejlesztettek, s mindig új termékekkel jelentek meg a piacon.

2007-től azonban a HOH-nak nemcsak a folyamatosan emelkedő költségekkel, hanem az erősödő konkurenciával is szembe kellett néznie. A változásokra árcsökkentéssel reagáltak. Ez növekvő árbevételt, de egyre nagyobb veszteséget okozott. 2009 végén már látszott, a finanszírozási gondokat csak külső segítséggel tudnák megoldani, de sem a pénzintézetekkel, sem a befektetőkkel nem sikerült egyezségre jutni. 2010 tavaszán a 170 dolgozóból 80-at elküldtek, de a létszámcsökkentés már nem segített a cégen. A tulajdonosok májusban végelszámolásról döntöttek, amely egy hónappal később a tartozások miatt felszámolási eljárásba fordult. A cég kötelezettségállománya az utolsó teljes éves mérlegében, 2009 végén meghaladta az 1,9 milliárd forintot.

A meghirdetett vagyonelemek (irányár, M Ft)
Szécsényi ingatlan294
Gépek, berendezések126
Beépítetlen terület14,7
Alap- és segédanyagok
9
Gyertyák9
Kiegészítő áruk1,3
Polcáruk1,7
Forrás: Cégközlöny