Korózs Lajos elmondta, hogy az MSZP országos elnökségének hétfői ülésén fog javaslatot tenni az egységes 120 ezer forintos 13. havi nyugdíjra, figyelemmel arra is, hogy jelenleg a nyugdíjasok közel kétharmadának nyugdíja még a 120 ezer forintot sem éri el.

Az öregségi nyugdíj minimumát kétszeresére emelné az ellenzéki párt, miután mintegy 70 ezer embernek az öregségi nyugdíja, további 270 ezernek pedig a nyugdíjszerű ellátása kevesebb mint 50 ezer forint.

A politikus elmondta azt is, hogy pártja visszatérne a nyugdíjak svájci indexálásához, és eltörölné a nyugdíj melletti munkavégzés korlátozását.

A nyugdíjasok 2013 óta csak úgy dolgozhatnak a közszférában, ha lemondanak nyugdíjukról pedig ők már megfizették ennek az árát, ráadásul az országos orvos, illetve tanárhiányt ismerve munkába állásukkal csak segítenek az országnak - jegyezte meg.

Szerinte a Fidesz megkárosítja a nyugdíjasokat és nyerészkedik rajtuk, hiszen a kormánypártban tudták, hogy nagyobb lesz az infláció a költségvetési törvényben rögzítettnél, mégsem adták oda a nyugdíjasoknak, ami járt, csak majd nyugdíjprémium formájában egy összegben novemberben. De ez nem nyugdíjprémium, ez már év elején megillette volna a nyugdíjasokat, mégis 10 hónapig használta a Fidesz - bírált Korózs Lajos, az inflációs különbözet kamatokkal együtt történő kifizetését sürgetve.

Hozzátette, Orbán Viktor megszüntette a korhatár alatti, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjakat, de - mint mondta - Botka László kormánya jövőre ismét létrehozza.

A Botka-kormány az adómentes szolgálati nyugdíjat is visszaállítja. Az MSZP képviselője arra az újságírói kérdésre, hogy az ellenzéki párt nyugdíjasoknak szóló ígéretei mennyibe kerülnek, annyit mondott: "nem kell átcsoportosítani" - mondta.

Sokkolóak a nyugdíjasok életkörülményeit tükröző adatok

Több mint az ország negyede, 2,6 millió ember él nyugdíjból vagy nyugdíjszerű ellátásokból, és a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nőtt a szegénységben élő nyugdíjas háztartások száma - mondta Schumck Erzsébet az LMP frakcióvezető-helyettese.

Az öregségi nyugdíjban részesülők kétharmada, mintegy 1,4 millió ember él havi 120 ezer forintnál is kevesebből, miközben sokan havi 30-40 ezer forintot költenek gyógyszerekre - tette hozzá.

A nyugdíjrendszer mellett az egészségügyi és szociális ellátás határozza meg a nyugdíjasok mindennapjait, de Magyarországon mindkettő hanyatlik, ráadásul sok családban a gyermekek külföldön keresik a boldogulásukat, így az idős szülők egyedül maradnak.

Az LMP szerint értékálló nyugdíjakra, gondoskodó intézményrendszerre és érzelmi biztonságra van szükségük az időseknek - jelentette ki Schmuck Erzsébet.

Az LMP 50 ezer forintos nyugdíjminimumot tervez és igazságos, méltányos nyugdíjemelést, amely szerint az alacsonyabb nyugdíjak nagyobb mértékben növekednek (Jelenleg 28 500 forint a minimálnyugdíj). A nyugdíjasok esetében az infláció számításához elsősorban azt vennék figyelembe, amit a nyugdíjasok fogyasztanak, a nyugdíjemelésnél pedig nem csupán az inflációt, hanem a reálbérek emelkedését is.

Az LMP fontosnak tartja a nemzedékek közti szolidaritást szolgáló programokat és idősügyi nemzeti minimálprogramot is szeretne. Ennek érdekében hétfőn ötpárti egyeztetésre hívja a parlamenti pártokat, novemberben pedig konferenciát szervez a parlamenti pártok és a nyugdíjas szervezetek részvételével - ismertette a párt frakcióvezető-helyettese.