Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az év első tíz hónapjában a központi költségvetés hiánya 534,3 az elkülönített állami pénzalapok 80,8 milliárd forintos többletet értek el, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 121,9 milliárd forintos deficittel zártak. Idén október végéig 933,0 milliárd forint uniós bevételt könyvelhetett el a büdzsé, miközben a kedvezményezetteknek járó támogatások 1239,5 milliárd forintot tettek ki.

A főbb adónemeket tekintve általános forgalmi adóból az éves előirányzat 88,4 százaléka, személyi jövedelemadóból 83,9 százaléka, szociális hozzájárulási adóból és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból 81,4 százaléka, míg a jövedéki adóból annak 84,9 százaléka teljesült október végéig, közölte a Pénzügyminisztérium.

A közleményben kiemelték, hogy az év egészére kitűzött 1,8 százalékos uniós módszertan szerinti GDP-arányos hiánycél tartható, elérhető.

Magyarországon több mint 4,5 millió embernek van munkája, ezzel párhuzamosan pedig dinamikusan, 10 százalék felett emelkednek a keresetek. Az adókedvezmények és adócsökkentések egyre több pénzt hagynak a magyar családok pénztárcájában, ami megmutatkozik a lakossági fogyasztás emelkedésében is. A kormány gazdaságfehérítő lépései szintén hónapról-hónapra bizonyítják eredményességüket - írja Pénzügyminisztérium közleményében.

A szaktárca kiemelte, a kormány család- és gazdaságpolitikai intézkedéseihez szükséges forrásokat az államháztartás stabilitásának megőrzésével tudja biztosítani a költségvetés. Jelentős hazai forrás szolgál többek között a közút- és vasúthálózat megújítására, a Modern Városok Program és Modern Falu Program fejlesztéseire, valamint a nagyvállalatok hatékonyabb termelését és munkahelyteremtését célzó beruházásokra. Júliustól igényelhető a Családvédelmi Akcióterv első négy eleme, valamint már hatályos a Gazdaságvédelmi Akcióterv számos intézkedése is.

A gazdaság jó teljesítménye pedig lehetővé teszi, hogy a kormány idén novemberben ismét nyugdíjprémiumot fizethessen - tájékoztatott a Pénzügyminisztérium.