Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokon helyben hagyta Nyíregyházi Járásbíróság jogerős ítéletét: foglalkozás közben elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt 2 év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt egy altatóorvost, akit két évre eltiltottak az aneszteziológiai foglalkozástól - olvasható a törvényszék honlapján. A bírósági döntéséről az Index számolt be.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és a védője jelentettek be fellebbezést, elsődlegesen az elsőfokú eljárás megismétlése, másodlagosan a vádlott felmentése iránt. A törvényszék ennek keretében bírálta felül az elsőfokú bíróság ítéletét.

2016. május 18-án délelőtt kezdték meg a sértett műtétjét a Nyíregyházi Jósa András Kórházban, az altatását a vádlott és az asszisztense végezte. A beavatkozás során az orvos gondatlanságból az altatáshoz használt ugynevezett orotrachealis tubust (amit a szájon, majd a garaton és a gégén keresztül egészen a légcsőig vezetnek le) nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette, emiatt a sértett oxigénhiányos állapotba került, keringése összeomlott. A beteget sikerült újraéleszteni, azonban kómába esett, majd 2017. március 11-én a kórházban meghalt. A sértett halála egyértelműen az oxigénhiányos állapot következménye volt.

Miután az elsőfokú bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, orvosként - az aneszteziológia területét kivéve - tovább dolgozhat - írta a törvényszék közleményében.