Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
A Világgazdaság írása szerint a jövő évre tervezett direktíva a páciensek szabad áramlását intézményesítené. Lényege, hogy az uniós országok állampolgárai bármely más tagállamban igénybe vehetnének egészségügyi szolgáltatásokat úgy, hogy azt az otthoni társadalombiztosításuk finanszírozza.

A napilap által megkérdezett szakértők úgy vélik, a direktíva jó lehetőséget jelentene Magyarországnak és alaposan fel kellene készülni rá, fontos lenne egy konkrét, egészségügyi turizmusra vonatkozó stratégia megalkotása.

Stumpf-Biró Balázs, a hazánkban bejegyzett Európai Egészségturisztikai Szövetség vezetője szerint ennek egyik eleme lehetne a Budapest és a repülőtés közelében létrehozandó, a Dubaiban megvalósítotthoz hasonló egészségügyi városnegyed létrehozása. A szakember elmondása szerint ennek a projektnek zajlanak a megvalósíthatósági vizsgálatai, ősszel pedig egyeztetések várhatóak az érdekelt felek között (kormányzat, egészségügyi szolgáltatók, kórházak, hotelek, utazásszervezők).

Becslések szerint tavaly 80-110 ezer külföldi jöhetett Magyarországra kifejezetten egészségügyi célból. Ezen vendégek összköltése a beavatkozások díjával, a szállásra, étkezésre elköltött pénzekkel együtt meghaladhatta a több tízmilliárd forintot. A beavatkozások között vezet a fogorvosi kezelés, a vendégek mintegy 80-85 százaléka ebből a célból érkezik hazánkba.