Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik transzparensen "Döntsön a nép! Népszavazást Paksról!", a másikon pedig "Miért féltek a népszavazástól?!" felirat olvasható. Az aktivisták kiszedték foglalatukból az oromzaton elhelyezett nemzetiszínű és uniós lobogókat, és hangszórón azt mondták: azokat "zálogba" veszik, amíg Áder János köztársasági elnök nem küldi vissza a parlamentnek a paksi bővítésről szóló jogszabályt, illetve nem kezdeményez népszavazást az ügyben.

A létrát, amelyen felmásztak, több társuk tartotta, a Honvéd Palotaőrség tagjai, amikor meglátták, hogy mit tesznek, megpróbálták megakadályozni őket, de addigra hárman már feljutottak. Ezt követően kimentek hozzájuk az erkélyre és többször felszólították őket, hogy fejezzék be akciójukat. Az aktivisták először a hangosbemondóba mondták el tiltakozó mondataikat, majd ketten kiültek az erkély szélére, kezükben a zászlókkal.

Elhagyták a Sándor-palota erkélyét negyed 12 után egy-két perccel az Együtt-PM aktivistái. A fiatalok azon a létrán másztak le, amelyen feljutottak az erkélyre. A három demonstrálót, miután leértek, igazoltatták és felvették az adataikat a hatóságok. A fiatalemberek az erkélyről lehozott zászlók átadását megtagadták. A nemzetiszínű és az uniós zászlót nem vihették magukkal az őket elszállító rendőrségi járművel, hanem egy kerítéshez támasztották. Az előállítás során megérkezett egy civil ruhás férfi, aki vállára vette a két zászlót és bevitte a Sándor-palotába. A két lobogót hamarosan ismét kitűzték az épületre.

A mászók egyike, Barabás Richárd a sajtó képviselőinek azt mondta: a Fidesz-KDNP képviselői a haza érdekeivel ellentétesen cselekedtek, amikor megszavazták a paksi bővítésről szóló jogszabályt. Orbán Viktor "elpaksolta a hazát" - mondta a tiltakozó, aki szerint a Sándor-palota nem méltó arra, hogy rajta legyen a nemzeti lobogó, ameddig Áder János köztársasági elnök vissza nem küldi a törvényt a parlamentnek, vagy nem ír ki népszavazást a paksi bővítés ügyében. Szabó Rebeka képviselő újságírók előtt felszólította Áder János köztársasági elnököt, hogy "most az egyszer nézze a magyar emberek érdekét végre", és ne írja alá a paksi bővítésről szóló törvényt.

A Fidesz szerint a Gyurcsány-koalíció totálisan komolytalan Paks-ügyben - reagált a párt sajtóirodája az Együtt-PM akciójára. A KDNP alelnöke komolytalannak, ízléstelennek és agresszívnak nevezte a tiltakozó akciót, Rétvári Bence szerint a tiltakozás azért hiteltelen, mert az Együtt-PM politikusai korábban támogatták az atomerőmű bővítését.